Последни Рецепти
Последни Статии

фитотерапия през есента

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Вирусни инфекции идват с есента.

Чесън и гаргара с клей помагат при възпаления

През есента зачестяват вирусните инфекции на горните дихателни пътища. Те протичат с хрема, болки в гърлото, кашлица, повишена температура и чувство за общо неразположение.

При хрема е препоръчително промиването на ноздрите с физиологичен разтвор, с леко подсолена вода или със запарка от цветове от лайка. От полза ще бъде и поставянето в ноздрите на памучни тампончета, напоени с чеснов сок или със сок от прясно обелен лук. Чесънът и лукът са изключително богати на вещества с противовирусно и противобактериално действие.

При болки в гърлото е препоръчително да се правят гаргари с клеева тинктура, предварително разредена с малко вода. Този пчелен продукт упражнява изключително мощно противовъзпалително и противомикробно действие и допринася за унищожаване на много от попадналите в носоглътката болестотворни микроорганизми. Със същата цел е препоръчително в продължение на няколко минути да се дъвчат 1-2 скилидки прясно обелен чесън. Много полезни са и гаргарите със запарка от градински чай или мащерка. За увеличаване на техния лечебен ефект ще спомогне подслаждането им с пчелен мед, с мед от зелени борови шишарки или от борови връхчета.

При наличие на възпаление на дихателните пътища, протичащо с кашлица, е добре да се правят инхалации с етерични масла, упражняващи антисептичен и противовъзпалителен ефект. За целта към канче с току-що кипнала и махната от котлона вода се прибавят няколко капки етерично масло от лавандула, розмарин, евкалипт, чаен храст, бор или кипарис. След това да се диша дълбоко над изпаренията в продължение на няколко минути.

Полезен за пиене при наличие на упорита кашлица е изстуденият воден извлек от ленено семе или от семена от гъби. За целта две супени лъжици от семената се заливат с 500 мл студена вода и се оставят да престоят в нея в продължение поне на 12 часа. След прецеждане така приготвеният воден извлек се подслажда на вкус с пчелен мед и се разделя на четири дози, които се изпиват преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.

През последните дни от периода не е изключено да има известно влошаване на здравето при хора с високо кръвно налягане. Това налага спазването от тяхна страна на по-щадящ двигателен режим, избягването на евентуални по-големи нервнопсихически натоварвания и ограничаването до минимум на консумацията на животински мазнини, готварска сол и съдържащи кофеин напитки.

При наличие на високо кръвно налягане фитотерапевтите препоръчват за пиене чайове с пикочогонно, успокояващо и съдоразширяващо действие: от листа от коприва, маточина, бреза и мента, от стръкове от полски хвощ, дяволска уста и бял имел, от цветове от глог, лайка и лавандула, от корени от валериана и др. Особено полезно за хипертониците е трикратното дневно изпиване на гладно на по 10-15 капки от спиртни извлеци от глог, валериана и мента. При хипертонична криза, освен лекарствата, предписани от доктора, ще помогне поставянето на подбедриците в топла вода (да не се прави при наличие на разширени вени) и налагането на тила и челото с кърпа, напоена със студена вода.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized