Последни Рецепти
Последни Статии

Започнете деня си с плодове

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Aко искате да свалите излишните килограми и да се чуствате добре – тогава забравете за вечерите след 20 часа. В нашето семейство има един закон, който спазваме от години – вечерята трябва да е в 19.30.

Това е основен принцип в здравословното хранене. Целта не е да изцедим жизнените си сили със строги диети, а точно обратното – да се заредим с енергия и да повдигнем самочувствието.

Всички рецепти в здравосложното хранене започват с плодове и зеленчуци, това е основата на хранителната пирамида.
plodove

Най- подходящата закуска сутрин е билков чай с мед.
Денят може да започне и с чаша минерална вода, а след това да се ядат без ограничение пресни плодове или да се консумират фреш сокове.

На обяд и вечеря се препоръчват много и различни пресни зеленчуци, объркани в голяма салата без сол. Обемът е в зависимост отнашето желание и апетит. Единствените подправки, с които се консумира салатата, са зехтин и лимон. В менюто може да се включи и малка порция постна храна с черен , пълнозърнест хляб.

Ако между обеда и вечерята изпитвате глад може да хапнате още пресни плодове или ядки от орех, лешник или бадем. За да не се лишава организмът от необходимите му вещества, 1-2 пъти седмично човек трябва да приема животинска храна, но от домашен произход – месо, риба, сирене и яйца. Разбира се, в малки количества.

Движението е другият ключ към постигането на максимата “Здрав дух в здраво тяло”. Затова всяка сутрин е задължително да се правят 20-30 минути гимнастически упражнения. За предпочитане са йогийски асани или китайска гимнастика тай чи.

В делнични дни човек трябва да върви пеша поне един час, а в почивните – да се разхожда 4-5 часа сред природата. Отслабването не означава глад, това е философия, която променя духа на хората. И трябва да ни направи по-добри!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории