Последни Рецепти
Последни Статии

Любовта към храната минава през…..Google

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Подобно на много други служители в “Гугъл” (Google) Чарли Ейърс се сдобива със значително състояние, когато ИНТЕРНЕТ компанията става публична през август 2004 година. Ейърс продава част от акциите си в популярната търсачка и получените средства му позволяват да напусне работа и да се отдаде на други свои слабости.

Историята на Чарли Ейърс е обичайна “американска мечта” от Силиконовата долина. Единствената необичайна подробност е, че 39-годишният Ейърс започва кариерата си в “Гугъл” като… готвач в закусвалня. Майстор Чарли, както бил известен в централата на компанията в Маунтин Вю, Калифорния, управлява ресторанта на самообслужване за служители цели шест години. Той приготвя безплатни закуски, обеди и вечери на многонационалната млада и ентусиазирана работна сила на “Гугъл” и по негово мнение създава нова култура на хранене в Калифорния. Ейърс е петдесет и шестият служител на компанията, когато започва работа през 1999 година. До напускането му през май 2005 г. той ръководи кухненски персонал от 135 души, които приготвят по 4000 ястия на ден и непрекъснато организират партита и фирмени събития за нарастващия брой служители на “Гугъл”. Ейърс си спечелва верни почитатели и славата на “кухнята на “Гугъл” се разнася из Силиконовата долина. Компютърни специалисти и високоплатени инженери притискат приятелите си от “Гугъл” за покани да се хранят в централата на компанията. Майстор Чарли не пропуска за похвали създателите на ИНТЕРНЕТ търсачката Лари Пейдж и Сергей Брин, които отпускат щедър бюджет, за да хранят служителите си с висококачествена, природосъобразна и естествена храна. Така хората се поддържат щастливи и сити без да се налага да напускат работа и да губят ценно време, за да ядат.

Днес Чарли Ейърс разчита на опита си, както и на финансова подкрепа от своите заможни бивши колеги, за да започне свой собствен бизнес – кафе-ресторант, предлагащ здравословна, органична храна, който трябва да отвори врати близо до университета “Станфорд” в Пало Алто, Калифорния, през 2006 година. Заведението ще се нарича “Калафия” (според стар мексикански мит това е старото име на американския щат Калифорния). Ейърс е инвестирал 100 000 долара от собствените си средства в начинанието и разчита да събере още близо 4 млн. долара от бивши служители в “Гугъл”, както и от частни инвестиционни групи. Образът на природосъобразен ресторант ще бъде допълнен с калифорнийски екологични трикове и високотехнологични глезотии “ала Силиконовата долина”. Храната в “Калафия” ще се сервира с биологичноразграждащи се прибори и съдове (тествани за пръв път в закусвалнята на “Гугъл”). Заведението ще предлага и видеокабинки, където на децата ще бъде обяснявано “що е то органично земеделие” например. В ресторанта на майстор Чарли ще бъде разположен дори плексигласов кош за органична тор, който ще демонстрира предимставата на разграждащите се опаковки след време. В “Калафия” ще има и безжичен ИНТЕРНЕТ.

Чарли Ейърс споделя, че идеята за новото заведение е вдъхновена от добрите хранителни навици в централата на “Гугъл” и от желанието му да научи осемгодишния си син на природосъобразно хранене. “Високообразованите хора държат да се хранят правилно и искат да научат и децата си на същото. Аз просто искам да им помогна, като им предлагам забавление и добра храна на прилична цена.”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории