Борш по градинарски
Добави към моето меню
- 1 малка глава червено цвекло
- 1 глава кромид лук
- 1 парче целина и 2-3 листа
- 2-3 моркова
- 2 корена магданоз и листа магданоз
- 1-2 пиперки
- 4-5 картофа
- 1/4 малка прясна зелка
- 1 шепа грах
- 1 щипка ким
- черен пипер и сол на вкус
- 1 дафинов лист
- 1 с.л. олио
- 2 с.л. кисело мляко или сметана
Зелката почиствате и нарязвате на ивички, след което го заливате с гореща вода и варите до омекване. Тогава добавяте нарязаните на кубчета картофи и варите до готовност.
В растителното масло запържвате лука, след което добавяте останалите нарязани на дребно зеленчуци – червено цвекло, моркови, пиперки, грах. Задушвате ги няколко минути, след което няколко лъжици вода и ги варите до готовност.
Смесвате двете съставки, като добавяте подправките – ким, черен пипер и дафинов лист. Ако е необходимо добавяте още гореща вода. Кипвате и оттегляте съда от огъня.
Опитвате борша на вкус и го подпавяте с киселото мляко или сметаната и го наръсвате със ситно нарязания магданоз.
Това е оригинална руска рецепта и аз го приготвям и без няко от продуктите, ако в момента ги няма, но винаги го поднасям горещ с припечени филиики през есента и зимата. Наистина сгрява!