Малки готварски тайни 2
Добави към моето меню
Малки готварски тайни
* Когато приготвяте сладкиши, за да станат по-ароматни, в тестото прибавете една супена лъжица ром.
* Ако супата, която приготвяте, е станала много мазна и искате да отстраните излишната мазнина, сложете в нея за десетина минути един лист маруля. Той ще поеме излишната мазнина.
* Ако в соса за задушено месо сложите една щипка смляно кафе, той ще стане лек и ефирен.
* Салатата от картофи ще стане вкусна и пикантна, ако я залеете с олио или зехтин още докато са топли картофите.
* За да не се отдели панировката от месото, което панирате, то недейте да го солите предварително
* При разбиване на белтъци, ако те не се сгъстяват, прибавете малко лимонов сок или захар. А искате ли белтъците ви да станат на пухкав сняг, прибавете към тях на върха на ножа бакпулвер.
* Лесно ще изстудите вино или ракия, когато нямате лед. Сложете шишето в кофа с вода, в която слагате пясък и половин килограм сол. Долива се вода така, че бутилката да потъне в пясъка.
* Когато ще приготвяте кьопоолу, печете сините домати на силен огън, за да станат светли, белете ги още докато са топли под слаба струя хладка вода на чешмата. А за да стане кьопоолуто гладко, то трябва да пасирате сините домати още докато са горещи.
* Ще съхраните идеално брашното, ако го държите на тъмно и проветриво място. Но през лятото, ако има възможност, го сложете в хладилника.
* Когато варите месо, то ще стане по-вкусно, ако го извадите от бульона едва след като е изстинал.