Последни Рецепти
Последни Статии

Топ десет на най-полезните храни

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Кафявият ориз е еликсир за сърцето
Яйцата и черните боровинки влязоха в Топ десет на най-полезните храни

Топ десет на най-полезните храни

Правилното хранене може да помогне на хората да останат млади дори и с напредването на възрастта.

Когато хората започнат да стареят, се нуждаят от по-малко количество храна, която обаче трябва да съдържа повече хранителни вещества.

Eто десетте най-полезни за здравето хранителни продукта, които е желателно да присъстват в менюто на всеки човек.

Номер едно е кафявият ориз. Той намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, от рак на правото черво, от камъни в бъбреците, от диабет и затлъстяване. Този продукт е важен за стомаха, чиято активност с възрастта намалява значително.

kafyav oriz

Следващи в класацията са яйцата. Те защитават очите от катаракта, предотвратяват образуване на тромби в кръвта, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Според резултатите от някои изследвания консумацията на 6 яйца на седмица понижава с 44 на сто риска от рак на млечните жлези.

Третият най-полезен продукт е млякото. С възрастта необходимостта от калций нараства, а то е богато на него. Особено добро средство за укрепване на костите, за профилактика на остеопорозата.

Четвърто място се пада на спанака, който съдържа повече хранителни вещества, отколкото във всеки друг продукт. Източник е на желязо, на витамините C, A и K, на антиоксиданти, помагащи ни да се предпазим от инфаркт и инсулт. Спанакът защитава от някои видове рак, от остеопороза и артрит. Полезен е и за очите. Препоръчва се закуска от яйца със спанак.

spanak

Бананите са класирани на пето място заради високото съдържание на калий. Той поддържа мускулите силни и здрави. Това важи с особена сила и за най-важния мускул – сърцето. С помощта на бананите се намалява кръвното налягане, те помагат дори при изгаряния.

banani

Колкото и странно да звучи на фона на зачестилите съобщения за птичи грип, пилешкото месо се смята за шестата най-полезна храна на планетата. Това е най-полезният вид месо. Бялото пилешко месо е изключително диетично, но е препоръчително преди термична обработка да се свали кожата. Сред различните полезни свойства на пилешкото месо е, че засилва работата на мозъка.

Останалите полезни продукти, намерили място в десетката, са рибата, черните боровинки, магданозът и чесънът.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории