Последни Рецепти
Последни Статии

Птичи Грип

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Днес разбрах каква е разликата между епидемия и пандемия.

Не разбрах защо българските медии мълчат по въпроса, когато това е и продължава да бъде водеща тема за светоните медии.

Дори малкото ми дете не вярва, че като си скрие главата под възглавницата страшните неща ще изчезнат. Този свят не е най-доброто място за живеене, но не познаваме друго. Есента не е лесна и времето не е лесно, но ние живеем днес в този свят. Нека бъдем по-добри и тогава светът ще бъде по-добър. Трябва да бъде!

Това е конспекта, който направих като гледах днес много сайтове, основно на us правителството на здравеопазването.

(Вероятно) Сродна информация:
Птичи грип
Bird Flu / Avian Influenza

* * *

Известни са поне 15 различни типа грипни инфекции при птиците, с които ежедневно се заразяват милиони птици по света. Настоящия бум от грип се предизвиква от модификация известна като H5N1, която е силно заразна сред птиците и бързо води до смърт. За разлика от много други подобни инфекции при птиците, той може да се предава на хора, предизвиквайки сериозно заболяване и смърт.

Птичият грип не е същото като SARS (остър респираторен синдром с усложнения – ОВИ с ДДС). Макар че симптомите са сходни, SARS се причинява от напълно различни вируси. Грипните вируси са по-силно заразни и не могат да бъдат ограничени чрез изолиране на хората, които са инфектирани.

Грипните вируси са силно нестабилни и имат свойството да мутират бързо, с потенциалната възможност за пренос от един животински вид към друг. Учените се опасяват че птичия грип може да се развие във форма, която лесно се разпространява между хората, което от своя страна да стане причина за изключително заразна и смъртоносна болест. Това може да се случи, ако някой вече инфектиран с човешки грипен вирус бъде заразен с вируса на птичия грип. Двата вируса могат да извършат рекомбинация в организма на приемника, създавайки хибрид, който лесно може да се разпространява от човек на човек

Резултатния вирус вероятно ще бъде нещо, пред което човечеството не се е изправяло досега. Без имунна защита, инфекцията може да предизвика унищожителна епидемия, като пандемията от Испански грип през 1918-1919 година, която е довела до смъртта на прибилизително 40 до 50 милиона души по целия свят.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории