Пържоли с вермут
Добави към моето меню
- 2 телешки пържоли от филето
- 30 г масло
- 4 лъжици сух бял вермут
- лимонов сок
- черен пипер и сол на вкус
Посолете и поръсате с черен пипер и лимонов сок начуканите леко пържоли. Изпържете ги в силно сгорещено масло.
Залейте ги с вермута и прибавате сметаната.
Разклатете съда над котлона, докато вермутът се смеси със сметаната. След това задушете пържолите на тих огън в продължение на 3 минути, докато сосът се сгъсти.
Какво вино да пием с телешки пържоли с вермут и сметана? подходящо вино е Мавруд. Виното е с рубинен цвят с малинов оттенък. Носът е топъл, сочен, с типични за сорта аромати и нюанси на черница, ванилия, червен пипер и месо. На вкус е плодово, усеща се ванилия и галещи танини, с които виното се разгръща и предлага пикантност и мекота. Дълъг и приятен финал със спомен за вишна. Толкова подходящо за вечеря край запалената камина в студената есен