Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене през зимата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Солидни грайфери, бавна походка и поглед вторачен в земята. Това може би е подходящо приготовление за зимата, но не е достатъчно условие за избягване на лошите падания и счупванията по заледените улици.

Хранене през зимата ии как да се предпазим от счупвания

Какво да променим в храната за избегнем счупванията през зимата, каква по-лоша идеа от това да бъдем гипсирани и обездвижени през зимата, когато тече подготовката за посрешането на Коледните празници или можем да избягаме с приятели за ден-два до Банско или Сандански или просто да се порадваме за миг на бялата тишина в парка.

Трябва да знаем и ние знаем, макар и понякога да забравяме за това, че всяко нарушаване на принципите на здравословното хранене, всяка злоупотреба с цигари, алкохол, кафе, солени храни или с диети за отслабване рязко повишава вероятността да се разболеем исе увеличава риска от чупливост на костите.

Пороците или как да се борим с нашите недостатъци

Това са факти, които знаем и за да се преборим с тях както в една стара поговорка се казва “Кога – ако не сега, Кой – ако не ти?” трябва да приемем, че момента е сега и този, който трябва да го направи сме самите ние.

Токсичните вещества от цигарите затрудняват усвояването в организма на нужния за костите калций. Според редица проучвания костната маса на пушачите е намалена и в напреднала възраст при тях са по-чести фрактурите на бедрената кост.

Прекомерната употреба на алкохол също се свързва с понижаване на костното образуване поради увреждане на черния дроб и задстомашната жлеза.

Не са особено полезни и газираните напитки. Ако се пият в големи количества, се увеличава вносът на фосфати, което от своя страна повишава загубата на калций.
Не съществуват данни, че кофеинът, консумиран умерено, вреди на костната маса.

Но прекаленото пиене на кафе има връзка с елиминирането на калция през бъбреците. Специалистите съветват да се пият до 2 малки чашки кафе дневно. Разумно е към кафето да се добавя сметана или мляко.

Храненето

Солените храни изискват внимание не само защото са причина за появата на хипертония, но и поради факта, че повишават отделянето на калций с урината. За да се избегнат тези неудобства, не бива да се консумира повече от 6 г сол на ден.

Много неприятности причинява и непълноценното хранене, което предлагат различни диети за отслабване. Често богатите на калций кашкавал и сирене напълно се елиминират от хората, вманиачени на тема “излишни килограми”.

Според диетолозите остеопорозата може максимално да се отдалечи, ако във всекидневното ни меню присъстват познатите ни хранителни съставки: белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални вещества. Основните им източници са месото и месните продукти, зърнените храни, царевичния и пълнозърнестия хляб, ядките и богатите на фибри плодове и зеленчуци. Особено се препоръчват грах, зелен фасул и домати. В тях има достатъчно витамин К. Той стимулира костообразуването като участва в обмяната на веществото остеокалцин. Добре е да наблегнем на млякото и млечни храни, които са съществен източник на калций. Също – на морските дарове: риби, миди, скариди.

Полезна е консумацията на морска риба, консервирана с костите, отново заради калция. При възрастните хора дневната нужда от този микроелемент може да се задоволи чрез приемане на кофичка и половина кисело мляко или 200 г краве сирене. В някои риби – херинга, скумрия, сардина, има голямо количество витамин Д, който изпълнява решаваща роля за нормалното използване на калция в организма. Можем да си доставим витамин Д от краве масло, яйчен жълтък, черен дроб. Този витамин се образува и в кожата на човека под влияние на слънчевите лъчи. Така че освен правилно хранене се препоръчват разходки на открито, както и по-голяма физическа активност.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории