Последни Рецепти
Последни Статии

Предпазване от заразяване с птичи грип – част 3

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Трета последна част на “Указания за предпазване от заразяване с птичи грип на български граждани, пътуващи и пребиваващи в заразени райони,” публикувани на сайта на българското консулство в Ню Йорк.

Предишни части:

Предпазни мерки след завръщане в България от пътуване в региони, в които има взрив от А (Н5N1) грип при птиците и/или случаи на заболявания при хора:

1. Самонаблюдение за поява на симптомите, типични за заболяването при човек

– респираторни или инфекция на очите (повишена температура, силно неразположение, кашлица, хрема, затруднено дишане и/или конюнктивит) в рамките на 10 дни след завръщането и евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни птици или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).

2. При възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна. Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите, за местата, които са посетени, за директен контакт с птици или с болни и съмнително болни от птичи грип лица.

3. Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаване на диагнозата.

4. При завръщането в България от страна/област, засегната от А (Н5N1) грип не трябва да се носят живи птици и сурови храни от птичи произход.

Предпазни мерки при продължително пребиваване в региони, в които има взрив от А (Н5N1) грип при птиците и/или случаи на заболявания при хора:

1. Да се избягват всякакви контакти с домашни и диви птици (кокошки, патици, гъски, гълъби, пъдпъдъци). Да се избягват места, където е възможно да има заразени с А (Н5N1) грип птици, например промишлени птицеферми или малки домашни стопанства, а също така и пазари за живи птици.

2. Във връзка с вероятно много широко разпространеното носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици в засегнатите региони да се избягват всякакви контакти с тях, включително ловуването им.

3. Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, или продукти от птичи произход, включително и ястия, съдържащи необработена термично кръв.

4. Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце.
5. Когато се приготвя храна, трябва да се спазват определени хигиенни изисквания:

 • Суровото месо трябва да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни. Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни (сготвени или такива, които се консумират сурови);
 • Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете;
 • Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка;
 • Всички продукти от птичи произход трябва да бъдат добре обработени термично (висока температура, за достатъчно продължително време). Да не се консумират сурови и рохки яйца;
 • Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете;
 • Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвяне на ястия, които не подлежат на термична обработка;
 • След пипане/приготвяне на сурово птиче месо и яйца ръцете, съдовете и повърхностите да се измиват със сапун и вода.
 • 6. Ако има основания да се предполага заразяване с птичи грип, трябва да се вземат следните предпазни мерки:

  • Наблюдение на здравното състояние в продължение на 10 дни;
  • В случай на заболяване с висока температура, кашлица, затруднено дишане, конюнктивит и/или други симптоми по време на този 10-дневен период е необходимо да се потърси лекарска помощ. Лекарят трябва да се информира за тези симптоми и за директния контакт с птици;
  • Да не се пътува при наличие на заболяване и всички контакти с други хора да бъдат максимално ограничени, за да не се разпространява инфекцията.

  ——-

  Тези препоръки подлежат на актуализиране в зависимост от развитието на епидемичната ситуация.

  Повече информация относно птичия грип може да бъде получена от уебсайта на Световната здравна организация: (http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/en/)

  Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
  Категории
  • Uncategorized