Торта Дипломат с бутер тесто
Добави към моето меню
- 250 гр бутер тесто
- 3 яйца
- 125 гр захар
- 2-3 с.л. брашно
- 500 мл прясно мляко
- 2 пакетчета ванилия
- 2 с.л. чисто масло
- 200 гр бишкоти
- 2 с.л. ром или ароматна ракия
- 100 гр фин млячен шоколад (или кокосови стърготини по желание)
Размразете бутер тестото и го разточете с размери приблизително 20х35. Сложете го в тавичка и го печете в предварително загрята фурна на 250 градуса до готовност, до златисто. Извадете го и го оставете да изтива.
Разбийте жълтъците със захарта, изсипете на струйка пресятото брашно и 1/2 ч.ч. прясно мляко. Останалото мляко кипнете и прибаете на струйка яйчната смес като бъркате непрекъснато около 2 минути. Когато започне да образува мехурчета го дръпнете от огъня. Разбийте белтъците с 3 с.л. захар на пяна и прибавете лъжица по лъжица белтъчната смес към крема. Ароматизирайте с ванилиите и прибавете 2 с.л. чисто масло.
Сложете блата от бутер тестото в поднос и и го намажете с половината от крема (който е поти изстинал. Наредете един ред бишкоти и ги поръсете с 1 с.л. ром. Наредете и втория ред бишкоти и поръсете отново с ром. Разстелете отгоре останалия крем и пригладете.
Поръсете тортата с едро настърган шоколад. Може да я поръсете по желание или с кокосови стърготини или със смлени орехи.
Хубаво е тортата да престои една нощ и да я поднесете на другия ден със следобедното кафе.