Последни Рецепти
Последни Статии

Предпазване от заразяване с птичи грип – част 2

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Втора част на публикацията “Предпазване от заразяване с птичи грип”. Предишните части можете да намерите тук:

Предпазни мерки преди пътуване в региони, в които има взрив от А(Н5N1) грип при птиците и/или случаи на заболявания при хора:

1. Преди да се предприеме пътуване е необходимо да се потърси информация относно разпространението на птичия грип А (Н5N1) в местата, които ще бъдат посетени.

2. Да се информира личният лекар за предстоящото пътуване. Да се направи имунизация с противогрипната ваксина, препоръчана за настоящия грипен сезон (най-добре 1 месец преди пътуването), за да се избегне евентуална кръстосана инфекция с човешки и птичи грипен вирус.

3. Независимо че рискът от заразяване с птичи грип практически е много малък да се обсъди с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести необходимостта от определено количество антивирусен препарат Тамифлу (в случай, че липсва информация относно резистентността на циркулиращия щам грипен вирус), който може да бъде използван профилактично или с лечебна цел.

4. Наред с медикаментите, които заминаващия използва обикновено е необходимо да се вземе и термометър, евентуално и дезинфектант за ръце.

5. Необходимо е предварително да се осигури информация къде и по какъв начин може да бъде получена медицинска помощ на мястото, за където се заминава.

6. Да се избягват пътувания при заболяване.

Предпазни мерки по време на пътуване в региони, в които има взрив от А (Н5N1) грип при птиците и/или случаи на заболявания при хора:

1. Да се избягват директни контакти, когато това е възможно с живи и видимо здрави, както и с болни или умрели домашни и диви птици. Да се избягват места като птицеферми, птичи пазари и други такива, където живеят и се отглеждат или съхраняват птици. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.

2. Във връзка с вероятно много широко разпространеното носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици в засегнатите региони на Русия да се избягват всякакви контакти с тях, включително ловуването им.

3. Както при всички инфекциозни заболявания, основна предпазна мярка е спазване на обичайната хигиена и най-вече често миене на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди, както и използване на тоалетни кърпички и дезинфектанти за ръце, когато ръцете не са видимо замърсени.

4. Да не се ядат сурови продукти от птичи произход. При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, включително и яйцата трябва да бъдат много добре обработени термично (достатъчно висока температура за достатъчно дълго време), което гарантира унищожаване на вируса на птичия грип.

5. След обработка на сурово птиче месо, което може да е замърсено с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми) ръцете, използваните съдове и повърхности трябва да се измиват веднага със сапун и вода.

6. Самонаблюдение за поява на симптомите, типични за заболяването при човек – респираторни или инфекция на очите (повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит) в рамките на 7 дни след евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни птици или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).

7. Да се търси медицинска помощ при поява на описаните симптоми и да се информира лекарят за характера на симптомите и за възможността да се касае за заразяване с птичи грип във връзка с пребиваването в заразена зона до 10 дни преди началото на заболяването.

8. Домашна изолация – болния да си остане вкъщи поне 1 ден след оздравяването си (спадането на температурата) и да избягва контакти с други хора, освен в случаите, когато се докаже, че не се касае за грип А.

9. За предпазване на близките контактни лица болните трябва да спазват добра хигиена на ръцете. По възможност да използват марлена маска, а при кашлица да закриват устата си с ръка, както и да използват еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят.

10. Прилагане на антивирусни препарати: при заболяване; профилактично – в случай на продължителен директен контакт с птици за цялото време на контакта; профилактично – в продължение на 10 дни след еднократен директен контакт с болни птици или замърсени от тях повърхности.

—–

Прочети следващата част »

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории