Последни Рецепти
Последни Статии

Китайска кухня

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Възможно ли е да се опознае китайската кухня?

или хранене с чувство, и разум

Това е мисия невъзможна, защото това са все нови и нови екскурзии в царството на кулинарното изкуство, на причудливите аромати и екзотичните обичаи.

Това, че китайците ядат с пръчици, го знае всяко дете. Но ако човек харесва китайската кухня бързо се научава да борави с тях. Тогава открива разликата между това да се храни с вилица и пръчиците. С пръчиците може да се вземе и зрънце ориз и да се поднесе до устата, да вземаш храната на малки хапки, така че да усетиш нейния вкус и аромат. Китайските ястия се приготвят винаги от толкова малки късчета, че да могат да се вземат с пръчиците.

Любопитное, че супата се яде с порцеланови лъжички с къси дръжки, в малки порцеланови купички и то като последно блюдо.

Китайците обядват много продължително – те влагат в обяда и чувство, и разум. Идват гости, сядат и водят светски беседи. Като първо се поднася неизменният чай, в купички без дръжки, без мляко и захар, винаги зелен чай, а не черен, който в Китай се нарича червен.

А след това следват блюда със студени предястия. Малки парченца дроб, месо, риба, птиче месо, краставици, домати, зеле. Добре би било за европееца да наблюдава своите съседи, които само от време на време опитват по парченце от едно или друго блюдо.

После идва ред на ястията, които трябва да се възприемат сериозно – те са с най-различен вид, цвят, мирис и вкус. Всеки гост получава паничка ориз. Ястията се сервират или в големи блюда на масата, като всеки посяга с пръчиците си, или в малки купички за всекиго поотделно. Редуват се приказни специалитети. При празничен обяд, например, тридесет или четиридесет блюда съвсем не са рядкост. Към него се поднасят горещо оризово вино или маотай (вид силна ракия). И накрая супата.

И след това отново чай.

Често се поднасят малки кърпи, които преди това са държани над пара. Колкото дълго са траели увертюрата и самото ядене, толкова внезапно идва краят. Едва е изпразнена последната купичка и изпита последната чашка чай и гостите се сбогуват.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized