Последни Рецепти
Последни Статии

На кафе в Европа

Добавено в Други

Добави към моето меню

На кафе в Европа, виртуална разходка из историчските кафенета
Можем да видим куп звезди из легендарните заведения в Европа

Бохемският живот на Европа от XIX-XX в. и до днес вълнува, интригува и пленява всеки, който поне малко се интересува от изкуство. Неописуема е тръпката за туриста, който, бродейки по уличките на Париж или Лондон, поне за миг прекрачи границите на времето и се окаже потопен в онази отминала, но пълна с романтика епоха. Ето, на столчетата на уличното кафе оживено дебатират група сюрреалисти начело с младия Дали и неговата жена рускиня. А ето и още един не по-малко млад, но вече признат за майстор, художник – Пикасо, който набързо драсва три щриха върху белия лист, с което се разплаща за обяда си…
Бохемската атмосфера на тези времена все още витае в ресторантчетата, кафенетата и клубовете, в които са търсили своето вдъхновение гении като Оскар Уайлд или Пол Верлен. В Европа, известна с културния си живот и традиции, има много такива места, но някои са особено въздействащи.
Преди век столицата на Франция е била безспорното сърце на бохемския живот в Европа. Най-известните места в Париж са Lapin agile и “Двете мелници” в Монмартър, както и “Кафе дьо Фльор” и “Прокоп” в Латинския квартал, където по-рано са се събирали творци от ранга на Утрило и Модилиани. Днес тук може да се видят Катрин Деньов, Жан Пол Белмондо и други френски знаменитости.
Lapin agile е кокетна червена къща, която в миналото се наричала “Кабарето на убийците”. Разбира се, тук никого не са убили, а само се водели словесни битки на литературни теми. През 1902 г. Аристид Брюан купува това място и поръчва на своя приятел Анри Жило специална картина. Той нарисувал картина, на която хитър заек изскача в последния момент от тенджерата на готвача и от нея идва името на заведението. Настоящите собственици съхраняват тази творческа атмосфера, останала от миналия век. Вечер много хора идват да изпият чаша вишновка и да послушат акордеон. Всички присъстващи подхващат думите на песните и в един момент е трудно да се разбере кои са обикновени хора и кои – артисти. Актьорите след посещението си тук бързат към следващата задължителна спирка на бохемския живот. Например “Галет” – една от двете знаменити парижки вятърни мелници (втората е “Мулен Руж”). Мане, Реноар, Ван Гог, Тулуз Лотрек – всички те са оставили в творчеството си поглед към тези живописни кътчета от Монмартър.
Да почувстваш Реноар и Бергман
Кафе Americain се смята за най-великото от всички велики кафета на града, известен със своя освободен начин на живот – Амстердам. Достатъчно е да се каже, че именно тук Мата Хари организира приема по случай своята сватба.Кафенето Bewley’s Oriental Cafe пък е сърцето на бохемата в Дъблин, Ирландия. То също има своята интересна история. Навремето в това заведение търсели често своето вдъхновение такива гиганти на литературата като Оскар Уайлд и Джеймс Джойс. Bewley’s Oriental Cafe е известно и със своя чай Bewley’s, както и със своята закуска Bewley’s.
Кофи-хаус Central отваря врати във Виена през XIX в. и по думите на Троцки именно тук е била организирана революцията в Русия. Ако не друго, точно тук е място да опитате истинско кафе по виенски и най-вкусния ябълков щрудел. Кафе Opera в Стокхолм, Швеция, е друга задължителна спирка, ако искате да усетите духа на отминалите времена. През деня това е място за културно пиене на чай, а през нощта се трансформира в нощен клуб. На същите столове са седели Грета Гарбо и Ингрид Бергман. А историята пази и спомена за посещението на Мадона в това колоритно заведение. Кулинарните експерти съветват да поседнете тук на обяд на маринована селда и да я гарнирате с чашка силен Aquavit. Екстравагантното кафене Metropole е открито в днешното сърце на обединена Европа Брюксел през XIX в. и се прославя много повече от хотела, в чието здание се намира. Навремето тук често можели да се видят Алберт Айнщайн и Мария Кюри. А няколко пъти пред своята чаша седял и Пол Верлен, но само тогава, когато съдбата била благосклонна към него и разполагал със средствата за това… Разбира се, времето не може да се обърне, но все пак е приятно да се изпие чаша глинтвайн на същата маса, на която скромно е окачена табелка с надпис “Тук е седял Реноар”. Заслужава си да се усети тръпката.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Tanya Luis // March 10th, 2007 at 10:44 pm

    Prekrasno napisano! Mnogo lyubopitni neshta, eseestichnata forma uvlicha, intelektualnoto s informativnoto sa v chudesen sinhron. Udovolstvie beshe za men da procheta tozi tekst i bih chela oshte i oshte takiva…. Kude? Tanya Luis