Последни Рецепти
Последни Статии

Орехите и ядките ни правят по-умни и здрави

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

приказката за орехите е вярна, ако ядем орехи ще бъдем по-здрави и по-умни

Пълнозърнестият хляб и какаото пазят сърцето и гонят депресиите

Витамините и микроелементите са едни от най-големите помощници на нашия организъм. При недостиг на някой от тях може да се стигне до различни заболявания.

orehi pix 2

Магнезият е един от най-нужните микроелементи. Той влияе пряко върху нервната система, подсилва действието на мозъка и паметта. Затова, когато количеството му в организма намалее, се изостря нервната чувствителност. Появяват се тревожност и депресия. Треперенето на ръцете и мускулните спазми също могат да се дължат на липсата на магнезий. В хладните дни магнезият се оказва жизненонеобходим за сърцето. Той е нещо като бариера срещу аритмии.

А нарушения в сърдечната дейност могат да се провокират от студа, известен с пакостливото си влияние върху кръвоносните съдове. При всяко захлаждане съдовете се свиват. Недостигът на магнезий увеличава риска от съдови тромбози и от инфаркт на миокарда. Проблемите с обмяната на веществата в организма също може да се дължат на липса на магнезий, смятат някои учени. Със сигурност се знае, че липсата на магнезий засилва сердечносъдовите проблеми у диабетиците. В по-голямо количество минералът се препоръчва при употреба на противозачатъчни таблетки. Допълнителни количества трябва да приемат и хората, които спазват диети, свързани с недоимъчно хранене, при кърмене, както и след изтощителни физически натоварвания. В такива случаи трябва да се избягват храни, които могат да затруднят усвояването на магнезий. Такива са ястията с боб. Заедно с полезните си белтъчини растението съдържа фитокиселини, стопиращи магнезия.

Не бива да се прекалява и с консумацията на обогатени с калций продукти. Когато калцият е прекалено много, той конкурира магнезия и води до неговото елиминиране от организма. Полезно е следното съотношение – на дадено количество магнезий да се приема

двойно повече калций

При всекидневното хранене това трудно може да се изчисли. Добро решение на проблема е например да се смеси шепа счукани бадеми с чаша мляко. Човек се нуждае от 250 до 350 мг магнезий дневно. В естествен вид можем да си го набавим основно чрез зърнени храни, ядки, какао. Лошото е, че голяма част от тях се сочат като виновници за наднорменото тегло. Например с орехи, лешници, бадеми или кашу, които са висококалорични, в организма се внасят от 150 до 250 мг магнезий. В страха си да не напълнеят немалко хора избягват богатите на магнезий храни.

Отказват се дори от хляба или от шоколада. А в 100 г пълнозърнест хляб се съдържат почти 90 мг магнезий, чрез близо 100 г черен шоколад можем да си доставим 110 мг от нужния микроелемент.

Негов добър източник са сушените кайсии, обаче в тях има много захар. По-ниско калорични, но и с доста по-малко магнезий са някои варива, зеленчуци и плодове –

леща, овесени ядки, несмляно жито

картофи, спанак, смокини, банани, авокадо. Сто грама от тях доставят от 30 до 50 мг магнезий. Единствената храна, богата на антиаритмичния микроелемент и едновременно с това бедна на калории, са скаридите. Най-естествено е магнезиевият дефицит да се компенсира чрез изброените храни. Решите ли обаче да ползвате таблетки, не забравяйте, че при неправилна дозировка те могат да се окажат вредни. Разумно е да се консултирате с лекар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории