Аржентинска кухня
Добави към моето меню
Аржентинска кухня
Аржентинската храна е повлияна от кухните на Испания, Италия, Германия, Франция и други европейски страни. Много от храните на тези страни, като тестени изделия, колбаси и десерти са станали част от основното меню на нацията. В Аржентина има голямо разнообразие от популярни храни. Такива са Empanadas – пълнени тестени изделия; Locro – смес от царевица, боб, месо, бекон, лук и тиква; както и Chorizo – пикантна наденица. Аржентинското барбекю, Asado, е едно от най-известните в света и включва различни видове меса. “Dulche de Leche” е известна сладка карамелена паста за мазане.
Подбраните за аржентинската вечер ястия бяха оценени от специалните гости на ресторант Таланти – негово превъзходителство, посланникът на Аржентина г-н Гийермо Асрак и съпругата му. Те дадоха осем от общо десет точки на следното меню:
1. “Sopa de Papas Cremosa“ /Kартофена крем супа/
2. Емпанада със сирене Рикота и доматен сос
3. Телешко „Стриплойн“ с Чимичури
4. ”Alfajores” с “Dulche de Leche” /Mаслени бисквити с карамелен пълнеж/
Авторите на ястията от аржентинската кухня. Отляво надясно: Хосе Матю (Индия), Илияна Костова и Митко Горанов – студенти в 3ти семестър на Кулинарна Академия HRC, които в момента завършват практика си в учебен ресторант Таланти.
Рецепта за Alfajores /Маслени бисквити с карамелен пълнеж/
Alfajores са много популярни в Латинска Америка. Това е логично, тъй като те са пълни с не по-малко известното “Dulce dе Leche”. Има много версии на този десерт, но за тази рецепта използваме бисквити от маслено тесто и домашно приготвено “Dulce dе Leche”. Dulce de Leche означава “сладко от мляко” или “бонбони от мляко”.
1. Маслени бисквити
Продукти /приблизително 50 бр./
• 260 гр. брашно
• 2 гр. сол
• 226 гр. безсолно краве масло
• 60 гр. пудра захар
• 4 гр. ванилия
Приготвяне на маслените бисквити:
Оставете маслото да се размекне на стайна температура. Разбийте маслото с миксер. След това добавете пудра захарта и ванилията и разбийте отново. Прибавете солта и брашното, докато не получите ронлива консистенция. Когато тестото стане готово, увийте го с прозрачно стреч фолио и го сложете в хладилника. Тестото трябва да е студено, за да работите с него.
От студеното тесто оформете бисквити. Опечете ги за около 10 минути на 180 градуса и ги оставете да изстинат.
2. „Dulce de Leche“
Продукти /за 300 мл./
• 1 л. пълномаслено прясно краве мляко
• 150 гр. захар
• 30 гр. глюкоза
• 3 гр. сода бикарбонат
• 1 гр. сол
• 5 гр. ванилия
Приготвяне на “Dulche de Leche”:
Сложете млякото, захарта, глюкозата, содата и солта в голяма тенджера. Оставете да заври на средно силен котлон. Наблюдавайте внимателно и веднага, след като млякото започне да образува пяна, разбъркайте и намалете топлината, оставяйки млякото да къкри (Ако се образува твърде много пяна, махнете тенджерата от котлона, докато пяната не започне да изчезва. След това върнете отново.)
Продължете да варите мляко като често разбърквате дъното и стените на тенджерата, докато сместа започне да става много гъста, лепкава и с карамелен цвят (това ще отнеме около 40 – 60 минути). Важно е често да се разбърквате млякото, за да не загори. Регулирайте силата на котлона, така че млякото само леко да къкри.
Когато е готово, добавете ванилия. Оставете сместа да изстине преди да я покриете и приберете. Готовото „Dulce dе Leche“ може да се съхранява в хладилник поне месец.
От това количество съставки получаваме приблизително 1 1/4 чаши (300 мл). Време за приготвяне – 1 час.
Приготвяне на Alfajores:
Слепете готовите маслени бисквити с малко „Dulche de Leche” и ги сервирайте поръсени с пудра захар.
Описанието на кухнята на Аржентина е адаптирано от www.south-america-travel.info