Последни Рецепти
Последни Статии

Патладжан

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Патладжан още син домат
В нашата кухня от патладжани се приготвят многообразни самостоятелни ястия или в комбинация с други хранителни продукти.
Любими рецепти с патладжани. Избрани кулинарни зипълнения с патладжани

патладжани

Консервиране на патладжани

Патладжанът, известен у нас и като син домат, е доста популярен и широко използван зеленчук на Запад и в САЩ.
Родина на патладжана са Индия и Китай, където и до днес той се среща в диво състояние. Дивите са бели до жълтеникави на цвят не по-големи от кокоше яйце. Днес жълтият мини патладжан и малките бели и червени, които не се различават по вкус от големия си събрат, се отглеждат ограничено и са голям деликатес.
В Европа е пренесен през XVI век — първо в Испания, Португалия и Италия. Най-много се използува в Испания и Франция.
У нас той се отглежда във всички зеленчукопроизводителни райони предимно за ястия от националната ни кухня.

Съществуват разни видове, различни по форма и цвят, вариращи от бяло до тъмно лилаво.
* Американски: издължен, най-популярен е в тъмно-лилав цвят.
* Ориенталски: тънък и издължен. Има по-тънка кожа и по-малко семена.
* Италиански: изглежда като умалена версия на другите видове. Има по-нежна кожа и месо.
* Бял: с дебела кожа и по-твърдо месо.
* Сицилиански: Голям, кръгъл с неправилна форма. Много тънка кожа и леко сладникав вкус.
Те имат сравнително богат минерален състав — калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо, манган, алуминий и др.

Как да избираме патладжани?
Търсете патладжани с гладка кожа, които изглеждат тежки за размерите си. Трябва да са с блестящ цвят и еластични при лек натиск. Избягвайте патладжани с влажни или тъмни петна.

Съхранение на патладжани
Ако стои прекалено дълго, патладжанът може да стане горчив и да се развали. Съхранявайте го до няколко дни в хладилник, без да е нарязан и измит.

Какво да приготвим от патладжани?
* Въпреки че не е богат на витамини или минерали, патладжанът е ниско калоричен, а месото му е засищащо. Приготвяйте го задушен, пържен, пълнен или печен.
* Срязаните места бързо потъмняват, особено изложени на въздух, но това не променя вкуса им.
* Белен или небелен – изборът е Ваш. Ако е пресен, няма нужда от белене, но при стареене кожата става по-жилава. В някои рецепти се препоръчва да не се бели, тъй като освен че придава цвят, кожата помага на отрязаните парчета да запазят формата си.
* Не използвайте твърде много мазнина – патладжанът е много порест и попива олиото като гъба. Ако патладжанът попие всичкото олио в тигана при пържене, не добавяйте повече.

Патладжаните съдържат веществото соланин, на което се дължи слабо горчивият им вкус. Ето защо преди топлинната им обработка те се посоляват или се киснат в 3%-на солена вода, при което се извлича значителна част от соланина.

Как да приготвите патладжани с минимум мазнина?
* Използвайте тефлонов тиган. Тиганът трябва да е много горещ, преди да сложите патладжана и само леко намазнен с олио (със салфетка напоена в олио)
* Мазнината трябва да покрива равно всички парчета в тигана. Разбърквайте и обръщайте постоянно. Парчетата не трябва да залепват едно за друго, за да не поемат много от мазнината, патладжаните се пържат на силен огън, в добре загрята мазнина.
* Потопете парчетата патладжан в разбити яйчни белтъци, а след това – в галета. Пържете в много гореща мазнина, докато потъмнеят от двете страни.
* За тези които използват готварска сол – Соленето е друг начин да предотвратите поемането на мазнина по време на готвене. Солта извлича по-голямата част от влагата на патладжана и го прави по-малко порест.
* Приготвяйте патладжана на грил. Печенето на въглища му добавя чудесен аромат на дим. Срежете патладжана на две по дължина. Намажете двете повърхности с масло и печете 8-10 минути,обръщайки често. Добавете сол и черен пипер, малко оцет и накълцани пресни подправки.
* Не трябва да се използуват при преработката им, метални съдове и уреди.
* При приготвянето им, трябва да знаете че без кожицата ястията имат по-хубав вкус.
* Преди печене, за да не се напукват, трябва да се набодат на 4-5 места.

Хранителна информация за патладжани
* Не съдържа мазнини и натрий
* Ниско калоричен
* Характерен леко горчи вкус
* Лесно смилаема храна.

Патладжаните съдържат 6 мг% витамин С, 0,2 мг% каротин (провитамин А), 0,6 мг% витамин РР и в малки количества витамините В1 и В2.
Хранителният им състав е почти колкото на пипера и доматите, но поради това, че се използуват след топлинна обработка голяма част от витамините им се губят.

Лечебни свойства:
Патладжаните усокояват кашлицата, стимулира храносмилането, понижава количеството на мазнини в кръвта, спира възпалителните процеси.
Патладжаните са много полезна храна, препоръчват се за профилактика и лечение на атеросклероза. Те спомагат изхвърлянето на холестерола от организма и за неговото намаляване в кръвта.
Съдържанието на калии усилва работата на сърцето и благоприятства извеждането на течностите от тялото. Затова патладжаните се препоръчват на възрастни хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, особено при наличието на отоци, свързани с отслабената дейност на сърцето.
Също така са цена храна и при подагра, тъй като стимулират изхвърлянето на солите на пикочната киселина заедно с урината. Не се препоръчват на бъбречно болни.

14.06.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized