Ветрило от патладжан
Добави към моето меню
Ветрило от патладжан
Гюляр Рашид “А това е ветрилото от патладжан,което приготвих аз”
Продукти
4 средно големи патладжана
200 гр. сирене (кашкавал)
4 домата
1 щипка кимион
1 щипка кориандър
7 -8 скилидки чесън
2 с.л. олио
* Патладжаните се обелват тънко от кората и се разрязват надлъжно, като около дръжката не се срязва до края, около 1 см.
* Слагат се в голяма купа с вода и щипка сол за да си пуснат черната вода за около час.
* Изцеждат се от водата и се измиват, след което се слагат в тавичка с 1 ч.ч. вода да се пекат за около 20 мин.
* След което се изваждат и във всеки разрез се слага парче домат и сукан чесън. Така направените ветрила се поръсват с кимион и кориандър, поливат се с олиото и се връщат във фурната да се запекат до готовност.
* Преди да се извадят от фурната се поръсват с настръганото сирене и се запичат.
* Поднасят се гарнирани със зелени подправки – магданоз, клончета джоджен и арабски питки.
Ястието може да бъде основно, може да се поднесе и като гарнитура към скара.