Патладжани с доматен сос
Добави към моето меню
Патладжани с доматен сос
рецепта за любимото ястие на свекъра ми и трябва да се приготвя по проверената от годините рецепта, а не така патладжаните на грил-тигана – друго било тогава
3 патладжана, около 1 кг
3 с.л. брашно
1 ч.ч. олио
Доматен сос
2 с.л. олио
1 кг домати
5 – 6 скилидки чесън
1 връзка магданоз
щипка захар и сол
Патладжаните се измиват и се нарязват на ленти, с дебелина 0.5 см.
Слагат се да постоят 30 – 60 минути в голяма купа, залети с вода и посолени. След това се измиват с течаща вода и се отцеждат. Всяко парче се овалва леко в брашно.
В голям, по-дълбок тиган се загрява олиото и патладжаните се изпържават от двете страни.
Доматеният сос се приготвя като в тенджерка се загрява олиото и се добавят обелените и леко счукани скилидки чесън. След това се добавят настърганите на едро ренде домати. Сосът се довежда до кипване и огънят се намалява. Сосът се задушава около 10 минути. След което се отнема от огъня и се добавя щиоката захар и нарязания на ситно магданоз.
Патладжаните се поднасят, добре отцедени от мазнината (аз поне правя такива опити) и всеки си слага в порционната чиния, след което залива с доматен сос.
Ако не беше толкова много пържено, бих го правила всеки ден – толкова е вкусно!
Извинявайте за глупавия въпрос, обаче доматения сос започна да ври минути след като изсипах доматите в сгорещеното олио и чесъна. Веднага след това ли трябва да намаля котлона и да оставя соса да се задуши?
Няколко пъти съм опитвала да направя вкусен доматен сос и ми се струва, че трябва да ври мноооого дълго време, но пак не се получава…