Последни Рецепти
Последни Статии

Най-полезните храни през август

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Сезонното хранене с местни плодове и зеленчуци печели все повече почитатели. Първо, така е естествено, второ е иконочмиески по-изгодно, и най-важното набрани в момента на тяхното зреене с най-малко съхранение и транспорт са най-вкусни и полезни.

Сезонни храни август
Най-полезните плодове и зеленчуци през август

Специалисти от московската Държавна инспекция за качеството на селскостопанските продукти, суровини и храни (MosGIK) съветват през август да се консумират много пъпеши и дини.
В горещото време може да се включи в хранителния режим и диня – плод с високо съдържание на железни соли, идеално утоляващ жаждата. Пъпешът и динята могат да доставят на организма липсващите витамин С и каротин.
Много разпространена и любима е комбинация от диня и сирене.
А в горещите дни разтоварваш ден на диня или пъпеш е лесна детоксикация за организма.

melon water melon pix

Както и морски зърнастец – облепиха – малки плодчета, използвани в древността за лечение на стомашни болести. В него се съдържат до 8% мазнини. В медицината маслото от морски зърнастец се използва за лечение на язви и други стомашно-чревни заболявания, посочват от MosGIK пред РИА Новости.
Тя не е много разпространене у нас. Може да се намери като чай, но в нашите градини растат боровинки, арония, смокини…

Сините сливи и ранните сортове ябълки традиционно зреят през август. Голямото количество захари в тях определено няма да оставят безразлични почитателите на гурме. А за тези, които поддържат здравословен начин на живот, е необходимо да се отбележи високото съдържание на витамини и полезни макронутриенти в състава на тези плодове и техните хранителни свойства.
През август зрее и първото грозде. На 6 август на Преображение Господне традиционно се носи първото грозде за освещаване.

sini slivi grozde pix

През август зреят много здравословни зеленчуци. Домати, сладки чушки и патладжаните са основните компоненти на августовското меню. Добавете тиквички, зелен боб, бамя, и картофите са вече извадени…
Пресните картофи са богати на нишесте и витамин С. 300 грама картофи могат да задоволят 70-75% от дневната нужда на човека от витамин С”, отбелязват от MosGIK.

И много зелени подправки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории