Последни Рецепти
Последни Статии

Ползи от кърменето

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ. През 2019 г. темата е „Да подкрепим родителите. да направим кърменето възможно.”

През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която: „Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко. След това трябва да получават подходяща за възрастта им и достатъчна храна, но да бъдат кърмени до двегодишната си възраст или дори по-дълго. Тази идеална форма на детското хранене може да бъде осъществена, ако жените бъдат подкрепяни от всички свои близки и от съответните власти да кърмят децата си.“

Picasso,1905, Maternité Mother and Child

Picasso,1905, Maternité Mother and Child

Раждането е един от най-важните моменти в живота на жената. Важно е и какви грижи ще се полагат за новороденото и кога ще започнат те.
Първият контакт майка-бебе е изключителен и той трябва да се осъществи непосредствено след раждането, като най-добре е това да стане още в първия час. Хубаво е майката да усети детето си кожа до кожа и ако е в състояние да го накърми.

Кърменето е част от процеса на изграждане на връзката майка – дете. Редица съвременни изследвания посочват, че колкото по-рано жената започне да кърми детето си, толкова по-добре.
Първият контакт и първото кърмене бележат възприятията на новороденото спрямо външния свят. Малка част от ползите от този контакт са, че така се осигурява по-добра физиологична стабилност на новороденото и защита от инфекции, изгражда се силна връзка между майката и бебето, улеснява се началото на кърменето и др.

Връзката майка – дете след раждането стимулира отделянето на пролактин от мозъка и ако я няма това може да доведе до липса на кърма и затруднено кърмене. Пролактинът е хормон, който се отделя от хипофизната жлеза и е отговорен за производството на кърма.

При секцио ако няма контакт между майката и бебето или е по-късен може да има проблем с кърменето.

При заболявания на бременната като хепатит, болести на щитовидната жлеза и др. може да се кърми по преценка на лекуващ лекар.
Ако по някаква основателна причина майката няма кърма или няма достатъчно кърма това не трябва да се превръща в проблем, а да се намери решение.

Кърмата е най-добрата храна за бебето
Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.
Понятието изключително кърмене означава прием единствено и само на майчино мляко, без прием на храни и други напитки, включително и вода. Според СЗО и УНИЦЕФ препоръчително е децата да се кърмят изключително до навършване на 6 месеца, възраст за оптимален растеж и развитие.
Ако няма специфични проблеми не е нужно да се прибягва да адаптирано мляко.

Ползи от кърменето:
– Кърмата е най-добрата храна за новороденото- оптимална комбинация от въглехидрати, белтъчини, мазнини, витамини и минерали
– По-бърза еволюция на всички органи, участвали в раждането- матката се свива по-бързо, кръвотечението е по-малко
намалява риска от развитие на рак на гърдата и рак на матката и яйчниците
– Помага за по-бързо възстановяване на теглото след раждането
– Намалява нивата на стрес и риска от поява на следродилна депресия и др.

Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене.

kyrmene pozi

Кърменето е полезно както за майката, така и за бебето.
След раждането медицинския персонал трябва да обучи майката и да й покаже всички специфики, така че тя да се чувства сигурна в това, което прави. Когато на една майка се покаже как бебето суче, кои са белезите, че това бебе е гладно, или че то е спокойно и се чувства добре на гърдата – това дава огромна увереност.
Първото кърмене е много важно и обикновено тогава изтича коластра, която е много хранителна и едва след това самото сучене стимулира отделянето на мляко. Има различни пози за кърмене, а водещото е майката да се чувства удобно. Така всяка жена може да избере най-подходящата поза за нея.

Друго важно нещо е, че т.нар. режим на хранене на детето с времето отшумя и сега обясняват на майките, че бебето само ще си покаже кога е гладно и кога не. Това са две крайности – хранене през 3 часа на новороденото до това да бъде хранено на поискване. Всяка майка прави избор за себе си. Но е важно и това как ще отпадне нощното хранене.

Световната Здравна Организация препоръчва новородените да бъдат хранени само с майчина кърма до 6 месечна възраст и да продължават да приемат такава заедно с допълнителна храна (на по-късен етап) най-малко до първата година от живота си. За да се постигне тази цел, на младото семейство трябва да се осигури силна подкрепа, както от медицинските професионалисти, така и от семейството, обществото, работното място и медиите. Емоционалната подкрепа, комбинирана със знания за това как да се осъществи и да се продължи с кърменето, ще подпомогне майката кърмачка да успее, въпреки многото съществуващи бариери.

Продължителността на кърмене също е дискусионен въпрос и според различните автори тя варира от няколко месеца до години. По принцип, момичета могат да се кърмят до две годишна възраст, а момчетата- до 3 години. Това правило е гъвкаво и пак зависи от жената и бебето.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории