Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене по Аюрведа

Добавено в Фън Шуй

Добави към моето меню

в забързаното ежидневие когато четем, но нямаме време да усмислим прочетеното, когато говорим, но не знаем дали ни чуват и разбират, когато толкова неща остават за утре, та рискуваме да бъдем затрупани под камарата неща за утре срешнах една дума, която ми бе непозната, но звучеше красиво, има думи, които звучат приказно Аюрведа. Мина време за да се върна към тази дума … тренирала съм айкидо за да разбера, че един войн остава в началото на пътя и всеки ден става по-добър но никога не напада, тренирам тайчи за да мога да гледам хората в очите и линията на хоризонта, всеки ден се занимавам с йога, но преди месеци срешнах думата Аюрведа.
Какво е Аюрведа? – наука за хармония и здраве

ayurveda 1

Какво е Хранене по Аюрведа?
Ако искате да приложите науката за хармония и здраве Аюрведа в живота си, започнете с храненето. Организирането на храненето предполага отработване на някои естествени правила, препоръчвани от Аюрведа:
– Яжте в спокойна обстановка и се наслаждавайте на храната.
Хранете се винаги седнали, редовно и по възможност по едно и също време. По време на хранене не трябва да работите, да гледате телевизия, да четете. При това стремете се да говорите по-малко.
– Яжте винаги тогава, когато сте гладни
и последната храна е напълно смляна – 3-6 часа след последното хранене. Избягвайте да се хапвате между храненията.
– Обядът трябва да бъде основното ви ядене.
Вечер яжте само лека храна и преди всичко не много късно. След ранната вечеря и преди заспиване по възможност не се хранете, понеже храната трудно се преработва и пречи на съня.

ginger-lemon-kanela-pix

– Яжте на спокойствие
– нито бързо, нито бавно. Оставете свободно място в стомаха, за да се осъществи правилно храносмилателния процес.
– След хранене трябва да се чувствате подсилени и доволни, а не тежки и пълни.
– Към яденето пийте топла вода, чай или сок.
– Ако пиете мляко, пийте го отделно или заедно със сладки храни. (Според Аюрведа сладки храни са повечето зърнени храни и плодове.) Кипнато за кратко време и подправено, то се приема най-добре от организма. Млякото е самостоятелна храна
– Вашата храна – поне на обед – трябва да съдържа всички шест вкусови усещания. (Според Аюрведа вкусовите усещания са: сладко, кисело, солено, тръпчиво, лютиво и горчиво.) В избора на храна се насочвайте и от вашите нужди. Тялото ви показва чрез апетита това, от което имате нужда, за да бъдете в равновесие. Желанието за употреба на храни, които вредят на тялото, е резултат от недобри навици или когато сте излезли от равновесие и затова нямате усет към нуждите на тялото си.
– Избягвайте алкохол, кафе, газирани напитки и шоколад.
– По възможност вечер не яжте кисело мляко, извара, сирене, а също и никакви други животински белтъчини – месо и риба.
– Не гответе и не печете ястия с мед, понеже загретият мед произвежда шлаки.
– Избягвайте ледено студени храни и напитки, понеже отслабват храносмилателната сила.
– Веднъж приготвени храни не бива да затопляте втори път. Хранете се с прясно приготвена храна.
– Храната трябва да бъде вкусна, добре подредена и да бъде радост за окото. Трябва да стимулира всичките сетива: основно мирис, вкус и зрение.
– Приготвяйте своята храна с любов в една спокойна и щастлива атмосфера.
– Научете се да различавате какво е добро за вашето тяло. Учете се! Когато имате понякога влечение към нещо, което знаете, че не е добро за тялото ви, спокойно го опитайте. Дъвчете го внимателно и се опитайте да разберете какъв е истинският му вкус.
– Ако сте осъзнали вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества, този опит ще ви ръководи и в бъдеще. Често по този начин се премахва желанието за консумация на нездравословни храни. Например: шоколад – какво ви се яде от шоколада – сладко – захар или горчиво – какао?
– Доброто качество на храната, балансираното й количество и правилният ритъм на приемане я превръща в мощно лекарство, което ни подсилва и лекува.
– Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, когато се приемат вечер.
– Причина за газове и чувство за умора е четенето, а през последните десетилетия – и от гледането на телевизия по време на ядене.
– Равновесието в резултат на правилната обмяна на веществата в телесните тъкани и редовното отделяне на хранителните отпадъци, както и щастливото състояние на духа и сетивата, са предпоставка за здраве.
– Аюрведа предлага да се ръководим от вътрешното си чувство и да се учим какво е добро за всеки един от нас индивидуално.

Тези кратки предписания са съществена част от разбирането за храненето, което Аюрведа ни предлага. Те са и важна първа стъпка в изграждането на здравословен стил на живот. В съчетание с добре балансирани рецепти, индивидуално подбрани според вашия телесен тип, те ще ви помогнат да се научите да се храните така, че да бъдете здрави и щастливи и да водите живот в съгласие със себе си.

Хранене и йога

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Stefka Popova // February 24th, 2007 at 2:02 pm

    Xranene po Aurveda sapo4nax pres 2002.1 godina se xranix po Aurveda i se 4uvstsvax velikolepno,bes nikakvi sdravoslovni problemi.Namalix tegloto,rasredixa se do mimimum migrenosnite pristapi i se normalisira stoma6no-4revnija trakt.Sled kato smenix rabotnoto mesto mi e absolutno trudno da spasvam strikten resim na xranene,noedinstvenija mi problem e 4e uveli4ix tegloto.