Последни Рецепти
Последни Статии

Йога и хранене

Добавено в Здравословно хранене, Фън Шуй

Добави към моето меню

Когато начинът ти на хранене е погрешен, медицината няма да помогне.
Когато начинът ти на хранене е правилен, медицината няма да е нужна.

Хранене по Аюрведа

ayurveda-spa-pix

Мнозина се питат не е ли достатъчно просто да практикуваме йога асани или трябва да регулираме и начина си на хранене. Само по себе си практикуването на йога асани е един от най-благоприятните режими, но когато е съпроводено и от здравословни хранителни навици тогава вече се случват чудеса. Всъщност снабдяването на организма с правилната за него храна е съществена част от йогийския начин на живот.
Това, с което се храним, оказва влияние не само върху нашето физическо състояние, но също така и върху нашите емоции и мисли. Йога не разделя храната на протеини, въглехидрати и мазнини. Вместо това я класифицира в три типа, според ефекта, който оказва върху нашето тяло и съзнание, а именно: сатва, раджас и тамас. Тамастичната храна е тази, която ни прави летаргични или мудни, докато Раджастичната диета ни носи оживление и дори безпокойство. От друга страна Сатвичната храна е от такъв порядък, че те кара да се чувстваш безгрижен, енергичен и ентусиазиран.

Сатвична храна
• Сатвичната храна е тази, която пречиства тялото и успокоява ума.
• Сготвена храна, която се консумира в рамките на 3-4- часа се приема за Сатвична.
• Примери: пресни плодове, зелени листни зеленчуци, ядки, житни култури, прясно мляко, някои подправки.

Раджастична храна
• Този вид храна стимулира тялото и ума за действие. Ако се приема в прекалено големи количества обаче може да доведе до хиперактивност, безпокойство, гняв, раздразнителност и безсъние.
• Храните с много силен вкус са раджастични.
• Примери: лютиви храни, лук, чесън, чай, кафе, пържена храна.

Тамастична храна
• Тамастичната храна притъпява ума и носи инертност, объркване и дезориентация.
• Остаряла или претоплена храна, мазна и тежка храна и храна съдържаща изкуствени консерванти попадат в тази категория.
• Примери: невегетарианска храна, претоплена храна, богата на мазнини храна, олио, захарни изделия.

ginger-lemon-kanela-pix

От голямо значение е не само каква храна ядеш, но и дали приемаш правилното количество в точния момент. Прекаленото угаждане ще доведе до сънливост, докато недохранването няма да осигури хранителните потребности на тялото. В повечето случаи знаем, че стомахът ни е пълен, но сме изкушени от вкусовите си възприятия, които сме склонни да поглезим. Правилното количество храна не може да бъде измерено в чаши или грамажи, но когато се вслушаме внимателно в тялото си, ние ще разберем кога точно да приключим своето хранене.
Дори да приемаме здравословна храна в правилното количество, ако сме непостоянни относно подходящото време, в което да се храним, то ние излагаме цялата си система на риск и естественият ритъм на тялото е затруднен. Поради тази причина от първостепенно значение е да ядем по едно и също време всеки ден и то през редовни интервали от време.
Смята се, че състоянието на ума по време на готвене и на хранене също оказва влияние върху храната. Енергията в храна, приготвена от някой, който е ядосан, със сигурност ще бъде в пъти по-слаба от тази, която е приготвена от някой, който е изпълнен с любов, доволство и благодарност. Слушането на успокояваща музика или пеене по време на готвене или хранене също може да спомогне за запазване на прана (жизнената енергия) в храната.
Йога препоръчва индивидуална диета за всеки един от нас според естеството на собствения ни организъм. Храна, която може да бъде благоприятна за един, може да навреди на друг, с различен организъм. Затова е най-добре да се посъветваме с Аюрведичен лекар, за да преценим кои видове храна са необходими за нас и кои трябва да избягваме. Определено си заслужава да обърнем внимание на храната, която приемаме, защото както се казва в древната индийска поговорка: „Ние сме това, което ядем“!

От http://www.artofliving.org/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории