Последни Рецепти
Последни Статии

Аюрведа с Юрий Ковачев

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Какво е аюрведа? Това е учение на повече от 6 000 години. Състои се от две думи: “ayus” – живот и “veda” – знание или наука. Затова “аюрведа” може да се нарече “наука за живота” или “знание за живота“
Аюрведа е знание за живота трупано и проверявано с хилядолетия.

Yuriy Kovachev

За аюрведа ни разказва Юрий Ковачев. Той е специалист по aюрведическа кухня и самият той от години се храни според принципите на това древноиндийско познание. В началото започва от личен интерес да изучава aюрведа и да прилага принципите й. Постепенно натрупва знания, особено в частта, която касае храненето и готвенето.

Днес води курсове по аюрведическа кухня. Следващият е в хотел Света Анастасия до Бургас през април
св анастасия хотел 3
Вегетариански кулинарен семинар на основата на Аюрведа

Аюрведа е древната наука за живота, даваща ни комплексен набор от принципи за здравето и здравословния начин на живот, за търсенето на баланс, както вътре в тялото и ума, така и извън него. Базира се на няколко основни принципа, в чиято основа стоят петте елемента – Етер, Въздух, Огън, Вода, Земя. Изхождайки от тях, Аюрведа разглежда всеки човек (както и всичко в заобикалящата го среда) като комбинация от три основни „доши”, като проява на комбинация от качества („гуни“), като енергии, като енергиен строеж („коши”) и т.н.
От кулинарна гледна точка, петте елемента дефинират и шестте вкуса, които поради връзката си с елементите оказват влияние на дошите.

За Аюрведа всяка храна има вкус, ефект, послевкус, основна гуна (качество), допълнителни качества, енергия и влияе цялостно на човека – не само на тялото, но и на ума, характера и енергийния баланс на всички нива. Много от храните имат и „прабхав“ – нестандартно или необяснимо действие, което не се обяснява с основите вече изброени показатели. Когато две или повече хранителни субстанции имат различни показатели и се комбинират, това може да доведе до нарушение в храносмислането и дори да предизвика натрупването на токсини в храносмилателната система. Същите тези храни, ако се консумират поотделно, могат обаче и да стимулират храносмилателния процес.

Хранене по аюрведа
За да разберем коя храна е най-подходяща за нас, трябва да познаваме основните понятия в Аюрведа:
– петте елемента (етер, въздух, огън, вода, земя)
– трите доши (Вата, Питта, Кафа)
– трите гуни (Сатва, Раджас, Тамас)
– петте коши (фините обвивки на тялото)
– как се формират шестте вкуса (сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво и люто) и кои от тях са най-подходящите за съответната конституция.

За да определиш своята доша трябва да се направиш аюрведичен тест. A за да се направи това е необходимо някой, който да те напътсва и с който да го обсъдиш.
Това помага на всеки да разбере кои продукти са благоприятни и кои е добре да бъдат избягвани. Но това е една част от разбирането за правилно хранене, а другата е запознаване с качеството на продуктите (Три гуна), което ни дава представата за това как храната влияе на емоциите и характера ни.

Вкусът на аюрведа
Трябва да се познават продуктите с техните качества. В аюрведа е важно използването на подправките.
Кухнята на аюрведа е вегетарианска. В нея се използват и млечни продукти, но яйца и риба не са желателни. Храните са три основни вида, според качествата и цялостното им въздействие.
Сатва храните са всичко, което е добро, свежо, жизнено. Тук влизат зърнените храни, семената, ядките, добре узрелите и пресни плодове и зеленчуци, медът, прясно приготвените млечни изделия.
Раджас храните са свързани с нашите страсти и тук се включват силно изявените пикантни вкусове, стимулантите като чай и кафе и други.
Тамас храните са под знака на невежеството. Тук влизат замразените, консервирани храни, ферментиралите и престоялите, както и загнилите плодове и зеленчуци.

В кухнята на аюрведа се използват много подправки.
Какви са ползите от тях? Кои са универсални и подходящи за всички доши?

Хранене по аюрведа следва дневен режим, като има и сезонни промени в храненето

Иска се желание за да опознае философията на аюрведа и опит за да започнете да приготвянето на храна, да съставяте меню подходящо за вашата доша.
Иска се разбиране на особеностите на трите доши и тяхната физическа, емоционална и ментална специфика И разбиране за това кои са подходящите храни и подправки за всяка една от конституциите.

В Аюрведа храненето пред деня е съгласувано с ритъма на природата

На един такъв курс, какъвто води Юрий Ковачев освен разказа и обсъждането какво е ащрведа има и практическа част, времето в което се приготвя храна и се разширяват познанията за философията на Аюрведа като знание за бита ни.
Ще видите, че Аюрведа не е толкова сложна и далечна, колкото изглежда на пръв поглед.
Като краен резултат всеки ще може да приготвя за себе си правилно храната и ще може да си съставя сам меню подходящо за неговия доша.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории