Аюрведа с Юрий Ковачев
Добави към моето меню
Какво е аюрведа? Това е учение на повече от 6 000 години. Състои се от две думи: “ayus” – живот и “veda” – знание или наука. Затова “аюрведа” може да се нарече “наука за живота” или “знание за живота“
Аюрведа е знание за живота трупано и проверявано с хилядолетия.
За аюрведа ни разказва Юрий Ковачев. Той е специалист по aюрведическа кухня и самият той от години се храни според принципите на това древноиндийско познание. В началото започва от личен интерес да изучава aюрведа и да прилага принципите й. Постепенно натрупва знания, особено в частта, която касае храненето и готвенето.
Днес води курсове по аюрведическа кухня. Следващият е в хотел Света Анастасия до Бургас през април
Вегетариански кулинарен семинар на основата на Аюрведа
Аюрведа е древната наука за живота, даваща ни комплексен набор от принципи за здравето и здравословния начин на живот, за търсенето на баланс, както вътре в тялото и ума, така и извън него. Базира се на няколко основни принципа, в чиято основа стоят петте елемента – Етер, Въздух, Огън, Вода, Земя. Изхождайки от тях, Аюрведа разглежда всеки човек (както и всичко в заобикалящата го среда) като комбинация от три основни „доши”, като проява на комбинация от качества („гуни“), като енергии, като енергиен строеж („коши”) и т.н.
От кулинарна гледна точка, петте елемента дефинират и шестте вкуса, които поради връзката си с елементите оказват влияние на дошите.
За Аюрведа всяка храна има вкус, ефект, послевкус, основна гуна (качество), допълнителни качества, енергия и влияе цялостно на човека – не само на тялото, но и на ума, характера и енергийния баланс на всички нива. Много от храните имат и „прабхав“ – нестандартно или необяснимо действие, което не се обяснява с основите вече изброени показатели. Когато две или повече хранителни субстанции имат различни показатели и се комбинират, това може да доведе до нарушение в храносмислането и дори да предизвика натрупването на токсини в храносмилателната система. Същите тези храни, ако се консумират поотделно, могат обаче и да стимулират храносмилателния процес.
Хранене по аюрведа
За да разберем коя храна е най-подходяща за нас, трябва да познаваме основните понятия в Аюрведа:
– петте елемента (етер, въздух, огън, вода, земя)
– трите доши (Вата, Питта, Кафа)
– трите гуни (Сатва, Раджас, Тамас)
– петте коши (фините обвивки на тялото)
– как се формират шестте вкуса (сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво и люто) и кои от тях са най-подходящите за съответната конституция.
За да определиш своята доша трябва да се направиш аюрведичен тест. A за да се направи това е необходимо някой, който да те напътсва и с който да го обсъдиш.
Това помага на всеки да разбере кои продукти са благоприятни и кои е добре да бъдат избягвани. Но това е една част от разбирането за правилно хранене, а другата е запознаване с качеството на продуктите (Три гуна), което ни дава представата за това как храната влияе на емоциите и характера ни.
Вкусът на аюрведа
Трябва да се познават продуктите с техните качества. В аюрведа е важно използването на подправките.
Кухнята на аюрведа е вегетарианска. В нея се използват и млечни продукти, но яйца и риба не са желателни. Храните са три основни вида, според качествата и цялостното им въздействие.
– Сатва храните са всичко, което е добро, свежо, жизнено. Тук влизат зърнените храни, семената, ядките, добре узрелите и пресни плодове и зеленчуци, медът, прясно приготвените млечни изделия.
– Раджас храните са свързани с нашите страсти и тук се включват силно изявените пикантни вкусове, стимулантите като чай и кафе и други.
– Тамас храните са под знака на невежеството. Тук влизат замразените, консервирани храни, ферментиралите и престоялите, както и загнилите плодове и зеленчуци.
В кухнята на аюрведа се използват много подправки.
Какви са ползите от тях? Кои са универсални и подходящи за всички доши?
Хранене по аюрведа следва дневен режим, като има и сезонни промени в храненето
Иска се желание за да опознае философията на аюрведа и опит за да започнете да приготвянето на храна, да съставяте меню подходящо за вашата доша.
Иска се разбиране на особеностите на трите доши и тяхната физическа, емоционална и ментална специфика И разбиране за това кои са подходящите храни и подправки за всяка една от конституциите.
В Аюрведа храненето пред деня е съгласувано с ритъма на природата
На един такъв курс, какъвто води Юрий Ковачев освен разказа и обсъждането какво е ащрведа има и практическа част, времето в което се приготвя храна и се разширяват познанията за философията на Аюрведа като знание за бита ни.
Ще видите, че Аюрведа не е толкова сложна и далечна, колкото изглежда на пръв поглед.
Като краен резултат всеки ще може да приготвя за себе си правилно храната и ще може да си съставя сам меню подходящо за неговия доша.