Козуначена торта с кондензирано мляко
Добави към моето меню
Ако ви остане козунак (може и изостанал кекс) направете с него сладкиш. Дори може да отделете козунак за да направите някоя козуначена торта – комбинацията с крем и украсата, която е според вашия вкус ви позволява да направите един много вкусен десерт не само по Великден.
През 2018 г. католическия и православния Великден се разминаваха с една седмица, през 2017 съвпадаха, така че това е и възможност да отбележите и двата празника. Това предложение е приготвено в Барселона, затова е и с малини, добавете плодове, които имате, може е от компот, а крема е подобен на крем каталана. Много вкусно става и с домашния крем на баба с мляко, яйца и няколко лъжици брашно.
Продукти:
1 козунак
За крема:
600 мл прясно мляко
4 яйца
1 ванилия или настъргана кора от био портокал или лимон
1 опаковка кондензирано мляко, 400 г
За украса свежи плодове – 200 г малини
Начин на приготвяне:
• Крема се приготвя като към млякото, което ври леко на котлона се добавят разбитите яйца. Разбърква се докато сместа започне леко да се сгъстява. Дръпва се от котлона и се добавя кондензираното мляко и аромат по желание
• Козунака се нарязва на филийки и се подрежда един ред във формата
• Половината, леко изстинал крем, се разпределя, ред козунак и се завършва с крем
• Тортата се поставя поне за 2 часа в хладилник
• При поднасянето се украсява с плодове, в случая малин