Последни Рецепти
Последни Статии

Полезно е да хапваме салата в комбинация с яйце

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Добавете варени яйца към салатата – така се усвояват по-добре полезните вещества от суровите зеленчуци.
Яйцето подпомага усвояването на каротеноидите от пресните зеленчуци, които са мастноразтворими вещества. Керотеноидите са нужни на организма в борбата му с оксидативния стрес и наличните възпалителни процеси.

Зелена салата с гъби и шунка
Зелена салата с гъби и шунка

Учени от университета “Пардю” разделили 16 доброволци на три групи, като включоли в менюто им една и съща салата от смесени зеленчуци – едните с яйце размер XL (75 гр), другите с две такива яйца (150 гр), а третите без яйца.
Резултатите от изследването на кръвта на участниците след това показа, че усвояването на каротеноидите е значително по-голямо – от три до осем пъти, при салатата с повече яйца в сравнение с чистата салата.

zelena-salata-egg
Рецепти с варени яйца

Каротеноидите са мастноразтворими. Те се съдържат в много плодове и зеленчуци и са много полезни – намаляват възпаленията, оксидативния стрес, опасността от болести.

“Салатите със зеленчуци в различен цвят осигуряват няколко уникални вида каротеноиди, като бета каротин, лутеин, зеаксантин, ликопен”, каза Уейн Кембъл от екипа. „Липидите в яйцата подобряват усвояването на тези каротеноиди”. Жълтъкът от яйцата в никакъв случай не трябва да се пропуска, защото е особено богат на мазнини.

Великденска салата
Великденска салата
Свежата зелена салата е чудесно допълнение към печеното агнешко на Великден. Традиционно се приготвя от маруля, пресен лук, репичка, магданоз и разбира се яйце

Другите мазнини от салатните сосове също подобряват усвояването на каротиноидите, но при тях трябва да се внимава с калориите, защото някои съдържат 140-160 калории на около две супени лъжици, докато 1 яйце е със 70 калории, като от него 6 гр са протеини. Една лъжица зехтин съдържа поне 100 калории.

Следпразнични рецепти с варени яйца
Проучването е проведено от Националния институт по здравеопазване и Центъра за изследване на хранителните навици към университета, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории