Последни Рецепти
Последни Статии

австрийска кухня

Добавено в Други

Добави към моето меню

Традиционни австрийски ястия и напитки: виенски шницел с варени картофи, торта “Захер”, кафе меланж, ябълков щрудел

Наверняка при слове “Австрия” вы сразу же подумаете о Вене, вальсе, и, безусловно, о вкуснейшем яблочном венском штруделе, ведь венская выпечка – одна из самой шикарной в мире.

Про австрийскую кухню следует в первую очередь сказать, что она очень традиционная, в смысле своей региональности. В тирольской кухне сильно влияние Италии, в Зальцбурге – немецкое; а в целом очень много общего с кухнями восточной Европы (имперское прошлое, все-таки): с Венгрией, Чехией и Словенией. А также с Турцией. Тут уж причиной многолетние военные конфликты. В частности, знаменитый штрудель (или струдель – яблочный рулет из очень тонкого теста) имеет турецкое происхождение, также, как и венская кофейная культура (Kaffehaus). Влияние других стран видно даже по названиям: зальцбургские клецки, венский штрудель, линцерский торт, бургенландские крипфели и т.д.

Сегодня австрийская кулинария остается одной из немногих, непременно включающих в обеденное меню первые блюда. А на второе – снова мясо, чаще всего говядина или свинина. Сами австрийцы, чтобы познакомить со своей кухней, советуют отведать вареную говядину по-старовенски, Beuschel – деликатес из сердца и легких домашних животных, Kuttelgrostel – рубец и Buchteln – пироги с начинкой. И обязательно гуляш (например, из топинамбура), пожалуй, самое популярное в Австрии кушанье. Вместо приправ и пряностей предпочитают колечки поджаренного в масле лука.

В связи с удаленностью от моря рыба не очень популярна, разве что речная. Но на Рождество обязательно полагается карп. А туристическими гастрономическими клише являются, конечно, венский шницель, Захер-торт и австрийское пиво.

Ябълков щрудел
Австрийски специалитет с сложен произход – тънкото тесто идва от Турция, а ябълковата плънка от Унгария. Но именно Виена го превръща в шедьовър на кулинарното изкуство.

Време за приготвяне: 35-45 минути
5 порции

Продукти:

За тестото:
300г брашно
1 яйце
1 щипка сол
олио
пудра захар
За плънката:
500г кисели ябълки
100г масло
80г стафиди
80г рязани орехи
80г галета
100г захар
2 супени лъжици ром
канела
лимонов сок

Начин на приготвяне:

1. Объркайте брашното, яйцето, 1 супена лъжица олио и сол с 1/2 чаша хладка вода.
2. Полученото меко тесто покрийте и оставете да почива 30 минути.
3. Върху поръсена с брашно кухненска кърпа разточете кора и намажете отгоре с олио.
4. После с набрашнени ръце изтеглете краищата, докато кората стане максимално тънка.
5. Изрежете удебелените краища и оставете настрани.
6. За плънката накиснете стафидите в рома и препечената галета в част от маслото.
7. Обелете ябълките, отстранете семките и ги нарежете на тънки парчета.
8. В голяма купа смесете ябълки, стафидите, орехите, захарта, канелата и лимоновия сок.
9. Поръсете галетата върху разточената кора.
10. Разделете плънката в средата на кората, завийте щрудела и залепете двата края, като ги притиснете хубаво с пръсти.
11. Украсете отгоре с изрязаните ивици тесто и надупчете с вилица.
12. Разтопете останалото масло.
13. Сложете щрудела в голяма тава, върху на маслена хартия и го полейте отгоре с разтопено масло.
14. Поставете във фурна и печете 30-45 минути на 180 градуса.
15. Полейте с масло няколко пъти по време на печенето.
16. Поръсете щрудела още топъл, нарязан на парчета и поръсете с пудра захар.

Ябълков щрудел с орехи

2/10/2003

Списък на необходимите продукти:

1 пакет фини кори за баница
2 големи ябълки (300 г)
50-80 г орехови ядки
4-5 с. л. захар
2 с. л. галета
1/2 ч. л. канела
масло за намазване

Начин на приготвяне:

1. Ябълките се настъргват на ренде, поръсват се с едро смлените ядки, захарта, галетата и канелата и се разбъркват добре.

2. Повърхността на най-горната от готовите кори се намазва обилно с разтопено масло. Кората се прегъва и задната й част се маже отново с масло. Манипулацията се повтаря, докато се напластят 3 или 4 листа.

3. Слага се от приготвената плънка, завива се руло и краищата му се притискат, за да се запечатат. Готовите рула се прехвърлят в намаслена тава. По повърхността на рулата се правят малки разрези, за да могат да “дишат”.

4. Щруделът се пече във фурна при температура 200 градуса до зачервяване, след което се поръсва с пудра захар и се сервира.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории