Последни Рецепти
Последни Статии

Пролетна авитаминоза

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Пролетна авитаминоза
Как правилно да се храним

След дългата зима нашият организъм е изтощен поради липса на витамини и последствията са различни – слабост, нетрудоспособност, пролетна умора, сънливост… основното средство против авитаминозата е балансираното, рационално хранене, което осигурява на нашето всекидневно меню целия комплекс от полезни вещества – витамини и минерали.

хранене пролет

Препоръчва се в менюто да се включват зеленчуци, плодове, пилешко месо и риба, защото съдържат полезни, лесно усвоими вещества. Допуска се прием на мултавитамини.
Желязо – отлично средство за обновление на имунната система, а селен и магнезий – са средство за повишение на антитела в кръвта. Затова се препоръчва в менюто да се вклчват цитрусови плодове, киви, нар, кисело зеле. Зеленчуци с червен, оранжев и тъмнозелен цвят са богати на бетакаротин – такива са тиква, червени чушки, картофи.
Витамин С – незаменим за хора, които страдат от стрес или боледуват, както и при тежка физическа и умствена работа. Богати на витамин С са кисело зеле, зеленина – спанак, коприва, зеле, зелената салата, маруля, салата айсберг, рукола, зелен чесън и лук, както и замразени зеленчуци или консерви. Препоръчва се шипкова чай, червени малки плодове, замразени, поднесени с малко захар – боровинки, къпини, арония. Портокали, ябълки. Чаша портокалов сок на закуска и свежа салата с много магданоз на обед – осигуряват дневния прием от витамин С.
Витамин В1 – хората, които изпитват дискомфорт, мускулна слабост, необяснимо чувство за агресия, липса на апетит или схващане на крайниците – често усещат липсата му.
Витамин В2 – липсата му е обяснение за напукана кожа, ранички в устата, стоматит, конюктовит, суха кожа, болки в главата. В кои продукти се съдържа витамин В2? Това са дроб, бирена мая. Ако приемате тези продукти може да подобрите вашето самочувствие.
Витамин РР – липсата му се усеща по повишена раздразнителност, безсъние, стомашно разстройство. За да се компенсира липсата му в менюто трябва да се включват продукти като черен дроб, месо, елда, ръжено брашно, боб.
Витамин Е – ефективен е, ако се приема заедно с витамини А и С, тъй като те способстват за неговото по-дълго съхранение в организма. Липсата на витамин Е може да се определи по външния вид на човек, обяснение е за вяло самочувствие, както и при малокръвие. Витамин Е се съдържа в млечни продукти, яйца, дроб, свежи зелени продукти, масло – краве и растително.
– Витамин К – организмът се нуждае от допълнителни дози витамин К, ако организмът ви е изтощен от зимата, ако сте приемали антибиотици и сулфамиди, ако имате понижено съсирване на кръвта, тогава този витамин ви е необходим. Зелените подправки за отличен източник – босилек, градински чай, магданоз. В големи количества се намира в копривата, спанака, листата от цвекло, цикорията. От плодовете най-много витамин К се намира в кивито. Соята също е източник на витамин К.
Ако имате понижен хемоглобин яжте ябълки, няколко на ден. И също така си направете профилактични изследвания за паразити.

Храната, балансираната храна – сама по себе си е лекарство. И ако послушате вашия организъм и вземете навреме мерки може да се избегнат много проблеми

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории