Авокадото помага при метаболитен синдром
Добави към моето меню
Авокадото помага при метаболитен синдром
Авокадото е полезно, подобрява работата на сърдечносъдовата система, помага при наднормено тегло. Авокадото присъства на нашата трапеза. Може да бъде купено от всеки по-голям магазин, особено през зимата. Може да се използва в рецепти за салата, за сандвичи, дори и за десерти.
Авокадото е богато на мазнини, около три четвърти от калорийното му съдържание. Съдържа 160 калории за 100 г, като калории от мазнини са 131. Повечето от мононенаситени мазнини са под формата на олеинова киселина. Съдържа 14,66 г мазнии за 100, като мононенаситените са 9,8 г. Те се считат за полезни – понижават нивата на холестерола в кръвта. По този начин се намалява и риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания.
Авокадото е с високо съдържание на лесен за асимилиране растителен протеин. Едно средно по големина авокадо (200 г) съдържа около 4 г протеини – много повече, в сравнение с повечето други плодове. В авокадото съдържанието на захар е ниско – под 1 г захар в 100 г.
Авокадото е чудесен източник на калий (485 мг за 100 г). В него могат да се открият витамините K, B5, B6, тиамин, ниацин, C и витамин E.
Едно средно по големина авокадо (200 г) съдържа 12 г фибри. Това е около половината от препоръчителният дневен прием.
Консумацията на авокадо може да помогне за понижаване нивата на „лошия“ холестерол. След едноседмична консумация на хранителен режим, богат на авокадо, се наблюдава 22% понижаване в нивата на „лошия“ холестерол и тези на триглицеридите. С 11% се повишава „добрият“ холестерол.
Метаболитен синдром е термин, който обединява симптоми, които повишават риска от диабет, инсулт и коронарна артериална болест.
Проучване, публикувано в Nutrition Journal изследва връзката между консумацията на авокадо и метаболитния синдром. Учените стигат до извода, че хранителен режим, богат на авокадо, се свързва с цялостно подобрение на здравословното състояние, повишен прием на хранителни вещества и понижен риск от метаболитен синдром.