Последни Рецепти
Последни Статии

Неправилното хранене води до метаболитен синдром

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Неправилното хранене води до метаболитен синдром

Метаболитен синдром е комбинация от затлъстяване и цял комплекс от патологии свързани със сърдечносъдовата и ендокринната система.
Признаците на метаболитен синдром са:
– Повишена кръвна захар на гладно – над 6.1 ммол/литър.
Високо кръвно налягане (140/90)
– Централно затлъстяване, познато като коремно затлъстяване, около пояса и корема – тип ябълка
– Ниски нива на високоплътни липопротеини в кръвта
– Повишени плазмени триглицериди

metaboliten sindrom
Оказва се, че отсъствието на пълноценна закуска в подрастваща възраст е условие за настъпване по-късно на стенокардия, инсулт и захарен диабет.
Учени от университета Умео в Швеция са установили, че метаболитният синдром е непосредствено свързан с правилното хранене в детска възраст. Отсъствието на пълноценна закуска, изместването на основния прием на храна към вечерните часове води до абдоминален тип затлъстяване (тип ябълка, в областта на корема), което повишава нивото на холестерина и артериална хипертензия. Като тези проблеми могат да започнат и в ранна възраст.
В качество на потвърждение на своите думи учените прилагат резултати от изследване. Ученици в 9ти клас са били анкетирани за тяхното сутрешно хранене. След 27 години всеки от тях минал пълни медицински изследвания, което позволява диагностика на метаболитен синдром. Оказало се, че неправилното хранене повишава риска за метаболитни отклонения повече пот половин път. Особено силно се отразява липсата на закуска.

Данните са публикувани в онлайн изданието The Hindu

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории