Пастет от патладжани
Добави към моето меню
Пастет от патладжани
рецепта класика, гениално проста и вкусна – Баба Гануш баклажанная икра (на руски) е рецепта от кухнята на Близкия Изток – вариант на нашето кьополу. Сега в сезона на патладжаните е времето да я приготвим, като мезе, гарнитура, с печени филийки, като самостоятелно ястие
Рецепта включва патладжан, лимонов сок, тахан, чесън, магданоз и зехтин. Сусамов тахан предлгат в магазините, но го замених с 2 с.л. сусам, запечен на сух тиган
4-5 патладжана (около 2 кг)
1 лимон
1 ч.л. сусамов тахан (заменен с 2 с.л. запечен сусам)
4 с.л. кисело мляко
4-5 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
щипка кориандър
щипка кимион
50 гр орехови ядки
* Патладжаните се изпичат (във фурната или в чушкарник) Обелват се;
* Патладжаните, скилидките чесън, запеченият сусам, киселото мляко, кимиона и счукания кориандър се смесват и се блендират;
* Добавя се киселото мляко, зехтина и се разбърква. Ако не е достатъчно гъсто се добавя още малко кисело мляко до желаната гъстота;
* Сервира се поръсено със ситно нарязан магданоз и смлени орехови ядки.
В рецептата давам 2 кг патладжани, защото при печененето те намаляват обема си. В хладилник разбити с майонеза патладжани или по тази рецепта могат да се съхранява до 2 дни. Това е достатъчно за да ги поднеса като гарнитура към скара и на другия ден на закуска с препечени филийки.