Последни Рецепти
Последни Статии

ден на Учителя, 5 октомври

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Световният ден на учителя
е учреден през 1994 г. по инициатива на Юнеско
Повече от 100 страни отбелязват Световния ден на учителя (World Teaches’ Day). На този ден работещите в сферата на образованието полувачат благодарност от своите възпитаници, ученици и техните родители.

През 2009 г. Световният ден на учителя е посветен на професията на учителя и неговата роля в условията на световна икономическа криза, както и необходимостта да се инвестира в учителите като възпитатели на нашите деца, подраствашите и възрастните, защото обучението е процес, който продължава през целия живот. Защото само добре образованото общество може да излезе от кризата и да се възстанови след това.

Ние имеме 24 май – ден на славянската култура и просвета, имаме 1 ноември – ден на будителите. Днес, когато учителската професия е толкова отговорна за обучението и възпитанието на нашите деца и едновременно с това така загубила своя престиж и положение в обществото нека поздравим учителите с техния световен празник.

Ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки от нас е много важна. Могат да минат години за да разберем, че ние сме можещи и успяващи хора, заради наученото от нашите учители преди години. От работата на учителите зависи нашето бъдеще, единственото време, когато нашата работа е да учим е това, когато сме в училище. След това в университета и на работа ние продължаваме да учим и да се развиваме, но навиците ни затова как да учим се сформират в училище. И има ситуации, когато ние сме благодарни на нашите учители по български, затова че са ни научили да се изразяваме правилно, на учителите по английски, затова че са ни дали средството за комуникация, на учителите по математика, химия, физика и биология, които са ни научили да задаваме въпроси и да намираме отговори на поставените задачи. Зависи от нас самите колко сме научлили от нашите учители, това е било наше право на избор и ние сме вземали от нашия учител толкова, колкото сме поискали.

Затова ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки един от нас трудно може да се прецени. Но е факт, че развитието на обществото зависи от труда на преппдавателите. Учителят, добрият учител, дава на на своите ученици не само своите знания, но и любов и внимание. Те ни учат да бъдем отзивчиви, добри и внимателни.

В последните години се наблюдава демотивация н липса на учители. Това, преди всичко, е свързано с ниското запалщане на учителския труд. В училището липсват преподаватели по чужди езици, информатика, добрите професионалисти губят мотивация да препдават и напускат училището, униврситета за да могат да постигнат финансова стабилност. Това е процес от който губи цялото ни общество.
Затова правителството трябва да направи необходимото за да останат професионалистите в сферата на образованието. А за един професионалист заплащането не винаги е основната мотивация, той трябва да получава признание и уважение към своя труд.


Случайно или не, но днес е и първият учебен ден в Университета. Успешна учебна година на колегите. Успех на сина и неговите състуденти, с които се познават от олимпиади и състезания, представили не веднъж нашата страна, събрани днес в една специалност в Софийския и вземете толкова, колкто можете от вашите преподаватели.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории