Последни Рецепти
Последни Статии

Как да запазим витамините в зеленчуците?

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Как да запазим витамините в зеленчуците?
или защо да замразяваме продуктите във фризера

При транспортирането и съхранението на зеленчуците, по дългия път от производителя (някъде по света) до магазина в който ще ги купим, занесем у дома и отново ще съхраняваме докато включим продуктите в ястието, което ще приготвим (което в 99% от сличаите означава термична обработка) на продуктите те губят голяма част от своята витаминозна ценност.

frozveg

Добрата домакиня знае различни техники как да съхрани витамините в зеленчуците и плодовете.
Немски учени провели изследване на тази тема стугнали до извода, че замразените зеленчуци съдържат повече витамини от пресните.
Факт е, че при транспортирането и съхранението при стайна температура повечето продукти губят своята енергийна и хранителна стойност. А шоковото (внезапно) замразяване помага това да не се случи.

Замразените продукти трябва да се съхраняват при ниска температура. Това ще позволи
по-добре да съхраним витаминозната стойност на продуктите, отколкото, ако ги съхраняваме в свеж вид при стайна температура.

Учените стигат по-далеч в своите изводи, като препоръчват през зимата да включваме в нашето меню основно замразени и консервирани плодове и зеленчуци, а не свежи, които се предлагат в магазина.
Обяснението е в това, че свежите плодове през зимата основно се доставят от Африка и Латинска Америка и съдържат по-малко количество витамини (губят се при транспортирането и съхранението) от дълбокозамразените и консервирани храни.

Самата аз обичам свежи плодове и зеленчуци. Не мога да си представя своя ден без плодове и голяма купа салата. Но колкото и да се старая в свеж вид плодовете от градината, прибрани преди първата слана – ябълки, мушмули, круши, дюли, тиква, грозде – до Коледа или малко до след Нова Година, след това те губят свежия си вид и не привличат нито погледа, нито желанието. Около Коледа е голямото пазаруване на цитрусови плодове – портокали, мандарини, грейпфрут … тогава са дните когато мога да бъда само на цитрусови плодове и ябълки.
Замразявам плодове във фризера – диви ягоди, череши, вишни, къпини, боровинки. Вклюявм ги в рецептите за десерти през зимата. Фризера не е разтегателен и освен няколко пакета с тиквички, печени чушки и патладжан – за друго място не остава. Затова консервирам – приготвям компоти, сладко, сиропи, лютеници и печени чушки.
От години купувам големи опаковки със замразен спанак, царевица, грах, броколи, карфиол – когато не мога да ги намеря в свеж вид избирам замразените зеленчуци.
Основното им предимство е, че са готови за употреба. Основната рецепта, която приготвям със замразени зеленчуци е бланширани зеленчуци (или няко са задължително замразени като царевицата и граха). Поставям ги в съда за варене на пара и след 10 мин имам вкусна гарнитура или апетитен зеленчуков микс, който да поднеса с варен ориз.

И продължавам да обикалям щандовете за зеленчуци и плодове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории