Багети “Житен клас”
Добави към моето меню
Багети “Житен клас”
Домашните багети са нещо вкусно. С тях и постно ястие поднесено е много вкусно и само с масло поднесени са вкусни. Рецептата е от френската кухня Baguettes Épi de Blé. Рецепта за багети във форма на житен клас, не една, а две или три по тази рецепта
Продукти
400 мл. Прясно мляко,
20 г (половин кубче мая)
1 ч.л. захар и
1 /2 ч.л. сол,
2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване),
3 с.л. олио,
брашно около 700 г
за намазване:
1 жълтък,
2 с.л. олио,
2 с.л. прясно мляко
снимка Боряна Тренева – вариант на багетите с плънка с масло и сирене, преди да се оформи багетата се разточва и се слага плънката, след което се навива на руло
Начин на приготвяне
• Замесва си меко тесто от шупналата мая, прясно мляко
• Разделя се на две или три равни части и се оставят да втасат около 20 мин
• Оформяме като багета
• Реже се с ножица или остър нож, но не до края, а на около ¾. Една част се завива наляво, следващата надясно и така до края на багетата
• Оставяме багетите да втасат около 40 мин, до удвояване на обема
• Намазваме с разбит жълтък
• Пече се на 180 градуса, като тавата се поставя малко по-нагоре във фурната
А това е една много изкусителна снимка на Багети “Житен клас” Baguettes Épi de Blé