Постно зеле на фурна
Добави към моето меню
Постно зеле на фурна
рецепта класика – гениално просто и вкусно – запечено зеле на фурна, а и е толкова диетично
1 зелка, около 1 1/2 кг
2 с.л. олио
2 домата
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол, около 1/2 ч.л.
4 – 5 стръка копър
* Зелето се нарязва на ивици. Претрива се със солта и олиото и се слага в тава, може да се приготви и в голям глинен гювеч;
* Долива се 50 мл вода и се овкусява с червен пипер. Зелето се разбърква и се пече във фурната на 200 градуса около 1 час;
* Когато зелето се запече тавата се изважда и зелето се овкусява с черен пипер, а доматите, нарязани на тънки кръгчета се подреждат отгоре. Тавата (гювеча) се връща във фурната и се пече до готовност;
* Поднася се поръсено с нарязан на ситно копър.
Идея 1 – доматите може да се нарежат на ситно или да се настържат на ренде, тогава отгоре върху зелето може да запечем кремвирши или наденички;
Идея 2 – като подправки може да се добавят дафинов лист, 2-3 скилидки чесън, ким, морков, чушка;
Идея 3 – по този начин се приготвя и кисело зеле на фурна
Идея 4 – така приготвеното зеле на фурна е чудесна гарнитура