Карамелен кейк с банани
Добави към моето меню
Карамелен кейк с банани
снимката на този сладкиш беше споделена от Милена Иванова. Рецептата бе допълнена от Penka Gavazova. И публикуваме рецептата за да да го приготвим по-късно и ние
Продукти:
За кексовото тесто:
115 г масло
150 г захар
2 ванилии
2 яйца
210 г брашно
1 бакпулвер
щипка сол
125 мл. прясно мляко
За карамела:
45 гр. масло
170 гр. захар
3 банана
Приготвяне:
Най – напред се приготвя карамела. На дъното на тавата, в която ще печете сладкиша разтопете маслото и добавете захарта. Карамелизирайте до получаване на светъл карамел. Почистете и нарежете бананите на равни кръгчета. Подредете ги внимателно върху карамела. Докато изстива започнете с приготвянето на кексовото тесто.
В купа разбийте маслото и захарта. Добавете ванилиите и едно по едно яйцата. В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта. добавете сухите съставки към маслената смес. Разбъркайте с шпатула, така че да се поеме брашното добре. Най- накрая се прибавя прясното мляко и бъркайте за де се смеси добре и трябва да се получи гладко тесто. Разпределете кексовото тесто върху карамела с бананите и печете за около 40 мин. в предварително загрята фурна на 180 – 200 гр. Готовия сладкиш оставете да изстине леко и обърнете върху подходящ поднос.