Последни Рецепти
Последни Статии

Умората може да се дължи на липса на желязо

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Умората може да се дължи на липса на желязо

До този извод са стигнали учени от Университета в Лозана, Швейцария (University of Lausanne in Switzerland), което означава, че включването в менюто на продукти богати на желязо, както и на хранителни добавки съдържащи желязо могат да помогнат не само при анемия, но и при тези, които изпитват “обикновена” умора.

Проведен е експеримент в който участват 198 жени на възраст от 18 до 53 години. По време на изследването всички жени са били в период на менструация, която способства за понижението на нивото на желязо в организма. И всички жени са се оплаквали от умора.

tired woman pix 1

Половината от жените по време на изследването са приемали плацебо (захарно хапче), а другата половина – таблетки, които съдържат 80 мг желязо. Нивото на умора е изследвано в началото и в края на експеримента, 12 седмици по-късно.
“Ние забелязахме, че добавянето на желязо 2 продължение на 12 седмици е понижило показателя на умора при жените с 50%. Това показва, че при някои жени без диагноза “анемия” за необяснимата и продължителна умора стои дефицит на желязо” допълва един от изследователи Бернард Фаврат (Bernard Favrat).

Продукти богати на желязо
Дневната дажба желязо за възрастните е 10-15 мг; до 30 мг за бременни жени.

зеленчуци: спанак, зеле, брюкселско зеле, карфиол, броколи, аспержи, зелени чушки, цвекло, грах, картофи, магданоз и др.

плодове: портокали, грейпфрут, киви, ягоди, пъпеш – съдържат и витамини, които подпомагат по-доброто усвояване на желязото в организма.

риба и морски дарове: скариди, октопод, стриди, риба тон.

сушени плодове: кайсии, стафиди, смокини, сини сливи.

ядки: бадеми, кашу, слънчогледови и тиквени семки.

бобови култури: фасул, зелен фасул, леща. соя и соеви продукти.

зърнени храни: пълнозърнеста пшеница, пшеничен зародиш, овесени ядки, кафяв ориз, царевица.

– пилешко, пуешко и телешко месо.

Желателно е в допълнение да се приемат и хранителни продукти, богати на Витамин С, който подпомага процеса на усвояване на желязото.

Симптоми за недостиг на желязо са отпадналост, умора, мускулна слабост, главоболие, световъртеж, липса на апетит, задух, косопад, шум в ушите, сърцебиене, деформация или ронливост на ноктите и др.

Защо е важно желязото
Желязото и калцият са двата елемента, които най-често са дефицитни в храненето на съвременния човек, особено на жените. Едва 8% от общия прием на желязо се абсорбират и фактически проникват в кръвния поток. Възрастен човек, независимо от пола си, има около 4-4,5 грама желязо в организма си, ако тежи около 70 кг. Хемоглобинът, който изразходва по- голяма част от желязото, се рециклира и повторно се оползотворява при заместване на кръвните клетки на интервали от 120 дни. Желязото, свързано с протеин (феритин), се складира в организма подобно на желязото в тъканите (в миоглобина) в много малки количества.

За 30 дни жените губят почти 2 пъти повече желязо от мъжете. Желязото е необходимо за правилния метаболизъм на В-витамините. То подпомага растежа, увеличава съпротивителните сили на организма. Спомага за преодоляване на умората. Особено е нужно пролетно време, когато типично явление е така наречената пролетна умора.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории