Баница с ориз и спанак
Добави към моето меню
Баница с ориз и спанак
Рецепта споделена от Didi Iv-Mell
Баница със спанак, една традиционна закуска.
Продукти
За тестото:
около 1-1,200 кг брашно
2 с.л. оцет
2 с.л.сол
1 к.л. захар
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. олио
За плънката:
1 кг спанак (400 г замразен)
2 с.л.олио
сол на вкус
2/3 ч.ч. ориз
1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне
• От продуктите се замесва меко еластично тесто (водата е хладка)
• Тестото се разделя на питки и се загъват с мека кърпа докато се приготви плънката
• Баницата е постна и се приготвя със сварен ориз, вместо сирене. Спанака се нарязва на ситно и се задушава с олиото, след което се смесва с ориза. (Може да се приготви и със зелен лук или праз, като се задушат с малко мазнина)
• Всяка кора се разточва на тънко и се реди в тавата , като се поръсва с плънка. Завършва се с кора. Намазва се с 1-2 с.л. олио и се нарязва с остър нож на парчета
• Пече се на средна фурна на 180 градуса до готовност