Последни Рецепти
Последни Статии

Босилек

Добавено в Подправки

Добави към моето меню

Босилек
Ocimum Basilicum
наричан още кралска подправка, емблематичен за средизиморската кухня

Босилек е една от най-важните кулинарни подправки. Сладкият босилек е най-често използвания вид.
Всяка домакиня, която гледа цветя има поне една саксия с босилек на терасата си. Освен зелен, може да бъде и червен на цвят.
basil
Босилек се използва в Южна Франция за приготвяне на pistou
А в Италия за приготвяне на pesto, за приготвяне на песто е необходима поне една голяма връзка босилек.
Използва се в сосове, сандвичи, супи и салати, идеално се съчетва с домати, както и в емблематичната за италианската кухня салата от остров Капри- salata Caprese, направена от резени червени домати, моцарела, босилек и зехтин.

Босилекът не се подлага на термична обработка, затова се добавя към доматен сос, салати и пици, към рецепти от италианската кухня преди да остраните ястието от огъня, тази топлина е достатъчна за да отдели аромата си.

Босилекът е по-добре да късате с ръце, вместо да го режете с ножица или нож – така се запазва по-добре аромата му.
Босилекът може да се изсушава на слънце (предлага се и в магазините сух босилек) или да се замаразите във фризера.
Саксията с босилек на терасата има още едно предимство – аромата му гони комарите.

Босилекът има голямо медицинско приложение – основно антисептино и антивъзпалително, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие.

Има и много красиви легенди свързани с босилека и свързани с неговото изпозлване в индийската, елинската и римската история.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории