Баварска торта
Добави към моето меню
Баварска торта
10-12 бишкоти
500 г сметана
100 мл захарен сироп
филиран бадем за украса
за блата:
5 яйца
150 г брашно
100 г захар
за крема:
1/2 л прясно мляко
200 г пудра захар
6 жълтъка
2 пакетчета желатин
за крокана:
150 г захар
100 г орехи
1 ч. л. краве масло
Яйцата се разбиват заедно със захарта до гъст крем и се прибавя брашното лъжица по лъжица.
Полученото тесто се разделя на две и се излива в две кръгли форми за блат (които предварително са покрити с хартия за печене, оказа се че така е много по-лесно след това, на единиа блат може да прибавите и 1 с.л. какао и да стане кафяв). Блатовете се пекат 10 минути при температура 200 градуса.
Приготвя се кремът, като в тенджера се смесват млякото и половината от пудрата захар. Другата част от захарта се разбива с жълтъците в продължение на 5 минути с миксер. Когато млякото заври, тенджерата се оттегля от огъня и сместа се оставя да изстине.
Желатинът се сипва в малко вода. След като набъбне, се разтваря на водна баня и се прибавя към млякото, като непрекъснато се бърка. Млякото се смесва с жълтъците и се загрява на тих огън, докато се сгъсти. Млечната смес се прецежда и се оставя да изстине, като се покрива с фолио, за да не се образува коричка.
Захарният сироп се приготвя, като захарта се разтваря в същото количество гореща вода.
Приготвя се кроканът, като захарта се карамелизира, след което се прибавят смлените орехови ядки и маслото. Готовата смес се сипва на плот.
Изстиналият крем се смесва с разбитата сметана и се разбърква до получаването на еднородна смес.
Единият блат се сиропира и върху него се намазва половината от крема. Бишкотите се топят в сиропа и се подреждат върху крема. Отново се нанася крем, поръсва се с крокана и след като пак се разпредели от крема, се поставя вторият блат. Сиропира се, нанася се останалата част от крема и се подравнява с готварска шпакла.
Отгоре тортата се покрива с останалия крокан, отстрани се украсява с бадемите, шрицоват се сметанови розички.