Агнешки котлети за барбекю
Добави към моето меню
Агнешки котлети за барбекю
На Гергьовден, още преди изгрев слънце, сe ходи на ливада и се стъпва по росна трева за здраве. Ако на този ден вали и дъжд народът казва, че всяка капка е като жълтица. Берат се букети от здравец, люляк, коприва, горски цветя и букови клонки и с тях се окичват вратите на дома. На този ден билките са лековити като на Еньовден. Някога са се правели люлки за празника.
Празничната трапеза се прави на зелено – печено агнешко, обреден хляб, мляко и зелен чесън.
Затова и ви предлагаме рецепта за агнешки котолети, които да приготвите на открито. Ако не сте успели да купите агнешко за Гергьовден заменете го с пилешки пържоли
4 агнешки котлета
2 връзки зелен лук
2-3 стръка чесън
1 лимон
щипка розмарин
1 ч.л. червен пипер
щипка чубрица
смлян черен пипер на вкус
магданоз за поръсване
свеж джоджен 2-3 стръка
100 мл бяло вино
* Приготвя се марината от бялото вино, смления черен пипер, червения пипер, розмарин, пресования чесън Месото се нарязва с остър нож и се поставя в маринатата поне за 2 часа в хладилник;
* Когато барбекюто е готово има два варианта – на открито, на зелено или у дома на скарата или в тиган-скарата:
1. На открито обвиваме котлетите в свежи букови листа, след това в хартия и отново в листа и печем на скарата като обрущаме от време на време;
2. На грил тигана котлетите се пекат около 10мин от всяка страна, като се обръщат често;
* Зеленият лук се нарязва на ситно и се разбърква с лимоновия сок и зехтина;
* Изпеченото агнешко месо се поднася със зелен лук, украсено с клонка джоджен.