7 съвета за идеално барбекю
Добави към моето меню
Идеалното барбекю! Мисия възможна
7 съвета за идеално барбекю, проверени в практиката
Сезонът на излетите извън града, пикниците и барбекюто са в своя разгар. Няколко съвета, които ще ви помогнат да организирате по-добре и приятно да изненадате вашата компания.
– Главно условие за отличното барбекю – това е добрата компания, приятели, семейство, възможно е с колеги
– Ключът към доброто барбекю е правилно избрания огън или това е избора на самото барбекю и въглищата. В интерес на истината, незабравимо преживяване може да бъде и организираното без специална подготовка, с наличните продукти и като съберем дърва и запалим огън, но тогава добрата компания е определяща. Ако имате възможност да избирате – изберете такова, което ще гори дълго, ще осигури висока температура – такава обработка е необходима на продуктите за да се запази текстура, цвят и вкус. (у нас почти навсякъде продават едни и същи дървени въглища, така че избора е определен, но за самото барбекю избора е голям)
– Изберете качествено месо – свински ребра, агнешки котлети, телешки стейк, свинско филе или пилешко, наденички, ако харесвате може да направите шишчета с пилешки сърчица. Маринатата за месото също в важна – добавя на месото пикантност. Рецепта, която може да ви допадне – домати, магданоз, чесън, лимон, мед, чушки, може и люти, ябълков оцет, малко качествен алкохол – оставете месото в тази марината за една нощ.
– Ако искате да разнообразите барбекюто може да изберете скариди, стейк от сьомга, омари, калмари и октопод също може да се приготвят на скара. И тук маринатата е важна.
– Като гарнитура идеално подхождат патладжан, тиквички, чушки, кромид лук, царевица – също могат да се запекат на грил. Салатите са важна част – може да приготвите предварително салатите (от зеле и моркови или зелена) като ги нарежете предварително и овкусите на място, картофена, мексиканска, с тях барбекюто ще стане пълноценен обед или вечеря.
– Като напитки може да подготвите студен чай, с листа мента, дребни плодове, лимон и джинджифил, домашен сироп. Вино, бира също.
– Десертът може да бъде плодове запечени на грил. Праскови, сливи, банани, кайсии, ананас, може да комбинирате и плодови шишчета. Малко мед и може да ги поднесете със сладолед или кисело мляко
Мога да препоръчам няколко места, близо до София, където става чудно барбекю
– Железница – това е на разклона където започва и Панорамната пътека на Витоша – достъпно и с кола и с автобус
– По пътя за Кремиковския манастир, като излезете от селото има удобни местенца
– Снимката е от Вазовата екопътека в с. Бов, има пещера, която играе ролята на хладилник