Последни Рецепти
Последни Статии

Да запазим очите си здрави

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Стъпки, за да запазим очите си здрави
Здравето на очите, както и доброто зрение, не трябва да се приемат за даденост. Трябва да се грижим за нашите очи. Това са пет съвета, които ще помогнат в това начинание.
1. Храна за добро зрение
Хранене и добро зрение
Грижата за очите започва с храната, която консумираме. Редица проучвания сочат, че хранителни вещества като омега 3-мастни киселини, лутеин, цинк и витамините C и E могат да помогнат в борбата срещу проблемите на зрението, свързани с напредването на възрастта. Такива са случаите с развитие на макулна дегенерация и катаракта. В нашето меню редовно трябва да включваме:
– Зелени, листни зеленчуци като спанак, зеле, различни видове зелена салата, коприва, зелени подправки
– Мазна риба – сьомга, риба тон, херинга – богата е на ненаситени омега 3 и 6 мастни киселини
– Белтъчини – яйца, семена, ядки, извара и млечни продукти
– Цитрусови плодове.
Балансираното хранене също така помага за поддържането на здравословно тегло. По този начин се намалява рискът от развитие на заболявания, свързани с наднорменото тегло, като диабет от тип 2. При възрастните тази болест може да доведе до слепота.

zrenie 10

2. Откажете цигарите
Тютюнопушенето повишава риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация. Вредният навик може да предизвика и увреждане на оптичния нерв. Ако сте правили опити да се откажете от тютюневия дим, но се връщате отново към него – не спирайте да опитвате.

3. Слънчевите очила не са лукс
Прекалената експозиция на ултравиолетовите лъчи води до развитие на заболявания, свързани с очите. Когато се избират слънчеви очила, те трябва да защитават от UVA и UVB лъчите. Когато карате колело, ски или сте в планината – очилата са необходимост. Прашинка или насекомо влезли в окото може да навредят на окото. А това означава и да изгубите ситуация от контрол. Затова изберете удобни слънчеви очила със сменяеми филтри (стъкла) те са необходимост.
Ако носим контактни лещи, трябва да знаем, че има и такива, които предоставят UV защита. Въпреки това обаче, е препоръчително да се носят и слънчеви очила.
Някои дейности изискват задължително използването на предпазни очила. Не подценявайте такива ситуации.

4. Днес много хора използват компютри. Мобилните устройства, телефони и таблети, ги използваме в движение. Това не е здравословно за нашите очи. И ако технологиите се променят бързо и стават все по-щадящи за нашите очи, ако искаме да нямаме проблеми със зрението трябва да се почива и да се прави гимнастика за очите.
Грижа за нашите очи
Непрестанното взиране в монитора е изключително нездравословно за здравето на очите ни. Сред тях са замъглено зрение, изсъхване на очите, главоболие, болка във врата и раменете, затруднение при фокусиране на далечни разстояния. Можем обаче да защитим очите си…
– Убедете се, че очилата или контактните ви лещи са подходящи за работа с компютър.
– Избягвайте отражението на светлина в монитора.
– Ако очите ви са сухи, опитвайте се да мигате повече.
– На всеки 20 минути поглеждайте настрана от монитора за не по-малко от 20 секунди. Освен това, поне на всеки 2 часа почивайте по 15 минути.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории