Последни Рецепти
Последни Статии

Бира

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Бирата ни вталява

Бирата не е враг на стройната фигура! Това установиха западни диетолози. Пивото съдържа няколко калории по-малко, отколкото виното. В чаша светло с алкохолно съдържание 4,6% има 41 калории, във вино със същото количество – 77, в концентриран алкохол – 250, в млякото – 64, в ябълковия сок – 47.
Според учените репутацията на бирата като питие, от което се дебелее, се дължи главно на начина на живот на хората.
За някои ценители леденостудената халба се комбинира перфектно с ваканция, море или приятно сенчесто заведение и вярна компания. За други – за пенливата течност няма сезони и е винаги добре дошла.
Историците твърдят, че човек е познал удоволствието да пие бира още преди 120 века. Те доказват, че при потопа Ной успял да спаси освен хората, птиците и животните и една от най-обичаните днес напитки. Според археолози първите ценители на бирата са били шумерите.

Нефертити била прочута с умението си да приготвя ароматна и пенлива течност
Бирата е най-древната напитка
Преди 120 века шумерите първи открили удоволствията на пивото

Бирата е една от най-древните напитки, които познава човечеството. За някои леденостудената халба пиво се комбинира перфектно с ваканция, море или приятно сенчесто заведение и вярна компания. За други пенливата течност няма сезони и е винаги добре дошла.
Историците твърдят, че човек е познал удоволствието да пие бира още преди 120 века. Казват, че при потопа Ной искал да спаси освен хората, птиците и животните и една от най-обичаните днес напитки.

Първите ценители на бирата вероятно са били шумерите. 10 000 години пр. Хр. древното население, живеещо между Тигър и Ефрат, варяло пиво от ечемичен малц. За това свидетелстват запазени паметници с клинообразно писмо от този период, съхранили едни от най-древните рецепти. Технологията за варене на пиво е добре документирана върху каменните надписи. Процесът бил горе-долу следният: първо изпичали бирен хляб, после го натрошавали и пускали в бокал, заливали го с вода и заквасвали. Сместа трябвало да се прецеди няколко пъти. За да не се задавят с парченцата хляб, които често оставали в чашите, древните пиели бирата с помощта на тръбички. В Месопотамия шумерите и асирийците познавали над 70 вида пиво, което имало различни наименования и се отличавало по вкус, цвят и алкохолен състав.
В Древен Вавилон пивото варели само жени, предимно монахини. С течение на времето функцията им поели мъжете. В Египет също познавали вкуса на вълшебната напитка. Запазени са рисунки по стените, датиращи от 2600 г. пр. Хр., от които става ясно, че там също приготвяли пиво от ечемичен и пшеничен малц. В Древен Египет варенето на бирата и изпичането на хляба ставало по една и съща технология. Пенливата течност била любима и на бедни, и на богати. Известно е, че пивото, лукът и хлябът били основна храна за най-нисшите съсловия. Работниците, които строили пирамидите, имали дневна дажба от 3 хляба, 3 халби бира и няколко глави лук и чесън. Според запазените паметници с йероглифи обаче пивото било на почит и сред фараоните. Смята се, че самата Нефертити била първокласна майсторка при приготвяне на ечемичена бира.
В Елада и Рим също пиели кехлибарения еликсир, но виното било далеч по-популярно. Древните смятали, че виното е амброзия, дадена им от бог Бакхус. А бирата възприемали като напитка за бедняци. Всеобщото пренебрежение към бирата не пречи обаче на Хипократ да й посвети цяла книга, а Аристотел описва странното й въздействие върху човека. В средните векове европейските монаси, които били пазители на книжовността и знанията, владеели изкуството на пивоваренето и разкривали тайните на неграмотното население. Духовниците успели да усъвършенстват процеса почти перфектно и популяризирали хмела като съставка, необходима за по-добро овкусяване и консервиране на напитката. Но, разбира се, едно от най-значимите открития в пивовареното е направено няколко века след това от Луи Пастьор. Дотогава хората приготвяли бира, разчитайки на естествената ферментация на пивото. Гениалният французин въвежда използването на маята като жив организъм, с помощта на който процесът при превръщането на захарта в алкохол може да се контролира.
В историята съществува разнобой по въпроса дали бирата е била позната на коренното население в Америка, или е пренесена от Христофор Колумб. Според учени е възможно древна цивилизация, живяла в Андите в периода 700-1000 от н. е. на територията на днешно Перу, да е владеела тайните на варенето на бира.Говори се също така, че когато Колумб пристига в Америка, с изненада установява, че местните хора варели бира, която напомняла на английската, само че била приготвяна от царевица. Казват, че именно кехлибарената течност е виновник Новият свят да бъде заселен от пилигримите. Те спрели в Плимут Рок, Северна Америка, а не доста по на юг, както били планирали, понеже им свършили запасите от бира. Само за кратко Америка се отказва от бирата, и то едва през 1920 г., когато е въведен сухият режим. По това време пивоварните почват да произвеждат сода. Малко по-късно законът е отменен и пиенето на бира вече не се смята за престъпление. Сега статистиката сочи, че едни от най-големите производители на пиво в света са белгийската фирма Inbev, американската Anheuser Busch, SABMiler, датската Carlsberg и холандската Heineken.

Ваня Костова и Радослава Григорова

Добре дошли на Octoberfest – най-големия фестивал в света!
Мюнхенският октомврийски бирен фест, наричан Wies’n, е най-големият народен фестивал в света. Всяка година на фестивала се събират около 6 000 000 души, изпиват над 5 000 000 л бира и изяждат стотици хиляди порции наденички. Има много развлечения, включително величествена церемония по откриването на фестивала от мюнхенските пивовари, шествие от костюмирани артисти и стрелци и концерти с духова музика. В подножието на баварската статуя се разполагат въртележки и много други развлекателни атракции.
Всичко започва със сватбата на баварския принц Лудвиг (по-късно известен като Крал Лудвиг Първи) с принцеса Тереза на 12 октомври 1810 г. Жителите на Мюнхен били поканени да вземат участие в празненството, състояло се на полето пред градските порти. Празненството завършило с конни състезания в присъствието на кралското семейство. Решението да се повторят конните състезания и през следващата година положило началото на традицията на фестивала Octoberfest, който тази година ще се проведе за 172-ри път за радост на жителите на Мюнхен и гостите на града.

Рекорди с вкус на хмел и ечемик

* Най-голямата бирария в света се намира в Мюнхен и се нарича “Матезер”. Тя разполага с 5500 седящи места и в нея се продават над 48 000 литра бира дневно. Бирарията е открита през 1929 г., разрушена е през Втората световна война и отново е съградена през 1955 г.
* Най-силната бира е “Самюел Адамс Трипъл Бок”, произвеждана от Бостънската пивоварна компания, Масачузетс, която има алкохолно съдържание 17,5%.
* Най-голямата колекция от подложки за чаши от бира принадлежи на Лео Пискер от Ленгензерсдорф, Австрия, който е събрал 152 860 подложки от 185 страни в света. Най-голямата подложка е с размери 76х76 сантиметра, а най-малката 2,5х2,5 см. Трябва да се има предвид, че Лео иначе не е любител на бирата.
* Най-старата компания за производство на бира е “Вейхентщефан” във Фрайзинг, близо до Мюнхен, създадена през 1040 г.
* Най-голямата колекция от бирени халби принадлежи на Джон Арънс от Маунт Лорънс, щата Ню Джърси, САЩ. Той е събрал 25 хиляди чаши.
* Най-малката бутилка за бира е с вместимост едва 1,3 мл, а най-малката и скъпа бутилка за златната течност се произвежда в малкото швейцарско селце Ваденсвил, близо до Цюрих. Тя има вместимост само 40 мл и струва 9 франка.
* Най-смешен закон за бирата има в град Натшис, щата Мисури. Той категорично забранява на собствениците на слонове да ги поят с бира.
* Най-слабата течност, наричана бира, се е произвеждала през 1918 г. в Германия. Тя е съдържала едва 0,2% алкохол.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории