Последни Рецепти
Последни Статии

Бедността разболява

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Бедността влияе на здравето – това е извод от изследване на американски учени, публикувано в сп. „Сайънс.Постоянният стрес от липсата на достатъчно средства при хора с по-нисък социален статут претоварва имунната система и може да я подтикне да атакува тялото, причинявайки възпалителни процеси.
Бедността убива, ето това е цялата истина.
bednost-1
Изследването обяснява защо сред богатите хора се наблюдава тенденция да живеят по-дълго, докато сред по-бедните процентът на свързаните с възпалителни процеси сърдечносъдови болести и диабет е по-висок.
Авторите на проучването от университета „Дюк“ са установили, че социалният статут влияе върху включването и изключването на гени в имунната система. За целта на изследването са направени експерименти с макаци резус. Представителите на вида са близки сродници на човека и изучаването им дава насоки за влиянието на социалния статут и върху здравето на хората.

bednost-2

В експериментите са участвали 45 женски маймуни, които не са имали родствена връзка и никога не са се срещали. Те са били поставяни една по една в нови социални групи, като въведените първи са били с по-висок социален статут от последните.
За да изследват как социалното положение влияе върху здравето, специалистите са наблюдавали активността на 9000 гена в имунните клетки.
Изследователите са открили различия в активността на над 1600 гена при най-високопоставените и най-нископоставените маймуни. Различията са били особено ясно изразени в активността на естествените клетки-убийци – белите кръвни клетки, които са първата защитна линия при инфекции.
Въпросните клетки са се оказали по-активни при по-високопоставените маймуни, осигурявайки им по-добра защита срещу вируси. При по-нископоставените женски е била наблюдавана по-силна имунна реакция, довела до претоварване на имунната система и до по-неблагоприятни възпалителни процеси.
Специалистите са установили също, че когато социалният статут се подобри, ефектът върху имунната система се променя към благоприятен.
Навици, които ни обричат на бедност

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории