Интересни факти за чийзкейк
Добави към моето меню
Традиционно ден на чийзкейка се отбелязва на 30 юли в САЩ. Това е един от любимите сладкиши и у нас, затова събрахме няколко любопитни факти.
Коя е ващата любима рецепта за чийзкейк?
Чийзкейк се приготвя много отдавна. За първи път солено-сладкия десерт чийзкейк е бил приготвен още през 776 година пр. Хр.? Това е кулинарно изобретение на хората от Древна Елада. Десертът е бил приготвен за първи път по време на Олимпийските игри, в чест на участниците. Названието „чийзкейк” се среща също и в книга, посветена на изкуството на приготвянето на солено-сладкия десерт, написана от прочут гръцки лекар на име Аегимус.
Векове по-късно чийзкейкът става много популярен в Америка. Историята разказва, че появата му там е плод на изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912 г. Със създаването на неузряло, но в същото време достатъчно наситено и кремообразно сирене вече е било възможно и приготвянето на десерта.
Традициите, залегнали от древността и обогатили вкусовите качества на десерта, го правят един от най-предпочитаните за консумация. Днес той е популярен в цял свят като всяка различна култура добавя по нещо от себе си, за да го подобри.
Италианците използват сирене „рикота” , американците залагат на крема сирене, в Южна Америка хората предпочитат да използват така популярното при тях сладко от гуава (плод характерен за региона, с наподобяващ вкус на круша и ягода). У нас чийзкейк може да се приготвя с Крема сирене, маскарпоне, сирене Филаделфия, добре се получава и с качествена извара.
Чийзкейк може да бъде солен, най-често комбинация на сирена и риба и подложка от солени бисквити. Тогава се поднася с бяло вино. Традиционно обаче чийзкейкът се е наложил като десерт, който може да бъде приготвян във варианти с какви ли не плодове, според сезона и предпочитанията, с шоколад или без, с желатин или без, печен или суров…
Ако търсите проверена рецепта за домашно приготвен чийзкейк може да изберете тук
Рецепти за чийзкейк