Последни Рецепти
Последни Статии

Бедността води до нездравословно хранене и наднормено тегло

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Джейми Оливър е личност спечелила популярност и уважение на много хора по света. Той е инициатор на кампанията Food Revolution – посветена на здравословното хранене, затова споделяме и това негово мнение.

Джейми Оливър води от години битки срещу вредните бързи храни и спечели дело срещу McDonalds. Заради разкритията му за съставките в хамбургерите, веригата бе принудена да обяви, че ще промени рецептата. Оливър е автор на поредица кампании за здравословно хранене на децата в училищата в САЩ и Европа, които училищните власти не винаги посрещат с ентусиазъм.

Джейми Оливър срещу детското затлъстяване

oliver d 1

Бедността е причина за много проблеми. За липса на бъдеще много често на деца от бедни семейства, включително за начина на храненето им.

Бедността е не само липса на пари. С нея са свързани много лоши неща – срам, чувство за малоценност. Бедността никога не е по вина на децата. Да си беден много боли и често се пази в тайна. Това пише в книгата “Бедността. Пътеводител за деца”

Джейми Оливър: Нахално е да се поучават бедните да се хранят здравословно

Джейми Оливър смята за нахално това, което нарича “логика от средната класа“, която поучава бедните да спрат да ядат лошокачествена храна, за да ограничат затлъстяването.

Известният шеф-готвач заяви, че при бедните причината за затлъстяването не е липсата на воля, тъй като хората, които са в неравностойно положение, мислят “по различен начин”.

Нивото на затлъстяване сред бедните деца е два пъти по-високо от това на по-богатите, коментира Оливър за The Times и че правителството трябва да се опита да намали консумацията на евтина нездравословна храна.

“Когато сте в капана на бедността, логиката на средната класа не работи. Родителите не мислят за пет плода и зеленчуци на ден, а мислят за достатъчно храна за деня“, заяви той за вестника.

“Самоконтролът е нещо уникално лично … Не можем да преценим по нашата логика, защото те се намират в друдо положение, почти в друга държава”.

Това са думи от изявлението на Оливър при представянето на доклада за проблемите на затлъстяването на благотворителната фондация Guy’s and St. Thomas’ Charity.

“Ако можете да си купите само боклуци, ще ядете само боклуци и ако само за боклуци има отстъпка [купувате един получавате един безплатен], това ще предпочетете”. (със сигурност сте виждали в количката за пазаруване в магазина на няки хора основно продукти на промоция и в която липсват плодове, месо и риба)

Той добави, че трябва да се забранят рекламите на нездравословни храни в YouTube.

Кристофър Сноудън (Christopher Snowdon) от Института по икономическите въпроси (Institute of Economic Affairs) коментира пред The ​​Times: “Кръстоносният поход срещу затлъстяването до голяма степен е инициатива на средната класа”.

“Съществува огромен елемент на снобизъм, свързан с храната, затова е толкова привлекателно за известни готвачи … То стига до нахалството да се твърди, че хората с ниски доходи нямат воля”.

The middle class should stop lecturing the ‘poor obese’ on healthy eating says Jamie OliverThe celebrity chef spoke out against ‘middle class logic’.
На Бг Благодарение на nauka.offnews.bg

Рискът за здравето, до който води бедността, е същият като този, до който водят и други фактори като пушене, диабет, наднормено тегло и недостатъчна физическа активност. Така твърдят и резултатите от научно изследване, публикувано вThe Lancet

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории