Последни Рецепти
Последни Статии

Белгийска бира

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Културата за пиене на бира в Белгия беше включена в списъка на нематериалното културно наследство на организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата ЮНЕСКО (30.11.2016 г.).
Производството и способността да се цени бирата са част от живото наследство на много общности в цяла Белгия. Тази култура играе роля както във всекидневния живот, така и на празници.
Организацията на ООН отчита също, че много белгийски региони се славят със собствени видове бира, а общо в страната се произвеждат около 1 500 различни видове бира, (етикетирани – около 300), някои от които с над 400-500-годишна история.

beer-belgian-1

В миналото в Белгия броят на пивоварните не отстъпвал на броя на църквите. Един белгийски политик описва по следния начин социалната роля на бирата в Белгия: „Любителят на виното говори с чашата, а любителят на бирата – със съседите си“.
Традиционната белгийска бира е плътна и силна – от 6 % до 12 % об., често със сладък плодов привкус, тъй като освен обичайните съставки, в белгийската бира често добавят ориз, захар, мед, плодове и др.
Бирата се използва и в белгийските кулинарни рецепти, най-вече за производство на сирене.

beer-belgian

Историята на производство на бира в Белгия е дълга и интересна. Пивоварството се появява с пристигането на римските легионери в страната. В края на първото – началото на второто хилядолетие, с началото на кръстоносните походи и пренасянето на производството зад стените на манастирите, местното пивоварство преживява истински технологичен бум. Белгийските монаси създават огромно разнообразие от бирени стилове, сред които трябва да се отбележи т.н. абатска бира, както и варената в траписките абатства – трапистка бира, които се правят и до днес по стари манастирски рецепти.

Видове бира в Белгия
Според технологията най-много видове бира се произвеждат по метода на долната ферментация, като най-разпространени в наши дни са многочислените светли лагери, наброяващи около 100 различни марки и съставляващи около 3/4 от общия обем на производството, като най-известни сред тях са Stella Artois и Jupiler.
Но своята международна известност и признание белгийската бира дължи най-вече на бирите в стиловете ейл и ламбик. Първите се произвеждат по метода на горната ферментация, а вторите ферментират спонтанно с помощта на диви дрожди, които виреят само в района на белгийската столица.

beer-belgian-2

– Trappist beers (Achel, Chimay, Orval, Rochefort , Westmalle, Westvleteren)
– Abbey beers
– Amber ales
– Blonde or golden ale
– Brown ale
– Champagne beers
– Dubbel
– Flemish Red
– Hop-accentuated beers and India Pale Al
– Lambic beers (including Gueuze and Fruit Lambics)
– Oud bruin, or Flemish sour brown ale
– Pils or pale lager
– Saison
– Scotch ales
– Stout
– Strong ale
– Strong ale
– Tripel
– White or wheat beer
– Winter or Christmas beers

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории