Пълнен шаран за Никулден
Добави към моето меню
Традицията е на трапезата на Никулден да има риба, най0често това е пълнен шаран. Ако добавите домашна питка, оформена по възможност и тя като риба и сложите туршия ще имате една незабравима вечер край трапезата с най-близките си, особено ако имате някой Николай.
Пълнен шаран за Никулден
Това е приготвила за празника известната кулинарка Sonia Danova
Пълнен печен шаран
Продукти:
около 2 кг шаран
3-4 големи глави лук
1/2 ч.ч. (100 г) орехови ядки
1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино
125 г масло или олио
10 зърна черен пипер
1/2 връзка магданоз
1 морков
50 г стафиди
1 буркан белени домати
сол на вкус
черен пипер
Начин на приготвяне
• Шаранът се почиства, измива се и се поръсва със сол и смлян черен пипер.
• Нарязаният на полумесеци лук и морков се задушават в част от мазнината, след което към тях се прибавят част от доматите, ореховите ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, стафидите, виното и сол на вкус. С тази смес се напълва шаранът.
• След това шарана се зашива или се затваря с клечки за зъби и се поставя в тавичка. От останалата лучена смес и доматите с 2-3 лъжици олио и 1/2 чаша вода се запълва около шарана. Пече се в умерена фурна до готовност.