Как да разбием белтъци на сняг
Добави към моето меню
Как да разбием белтъци на сняг
Има много рецепти в които пише, че яйцата трябва да се разбият на сняг. Рецепти за целувки, за кремове, за украса на торти…. Но не винаги се получава. Понякога когато се бият белтъци не се получават на крем, а остават течни? Къде може да се сгреши за да не се получат на твърд сняг.
Насоки, които трябва да се спазват при разбиване на белтъци на сняг
• Изберете пресни яйца, с гарантиран произход.
• Извадете яйцата 30 мин предварително от хладилника, за да придобият температурата на помещението. Измийте яйцата и ги подсушете
• Когато отделяте белтъка от жълтъка, трябва да бъдете много внимателни – дори и малки остатъци от жълтъка няма да позволят на белтъците да станат на плътна и гладка маса.
• Съдът, в който ще биете белтъците трябва да е перфектно подсушен. Дори една единствена капка вода може да доведе до не доброто разбиване.
• Съдът в който ще разбивате яйцата трябва да е абсолютно чист и сух. И следа и капчица мазнина може да доведе до провал
• Важен е и материала на съда в който ще разбивате яйцата. Изберете стъклена купа
• Миксерът също е важен. Мощен миксер е гаранция за успех. Започва се на бавни обороти като се увеличават постепенно. Бърка се само в една посока
• Когато сложите яйцата в купата може да добавите 1 щипка сол или няколко капки лимонов сок
• Захарта се добавя постепенно след като белтъците са започнали да побеляват и да се твърдяват. Разбива се до образуване на твърди връхчета
• Не трябва да се прекалява с разбиването на белтъците защото може да започнат да спадат след това
Рецепта за целувки – на 1 белтък се слага 80 г захар
Рецепта за крем с разбити белтъци
2 белтъка
1 ч.ч. пудра захар
125 г краве масло
1 ч.ч. сухо мляко